Adsense-top

Сергей Станишев против новите US санкции срещу Русия

Резултат с изображение за изображение станишев

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев излезе с гневен пост във фейсбук във връзка с новите законодателни идеи на Вашингтон за санкции срещу Русия.
 "Европа има интерес да получава доставки на газ и нефт както от Русия, така и от Северна Африка и Близкия изток. А защо не и от САЩ? Но на базата на изгодна цена, а не на политическа принуда", написа в социалната мрежа президентът на ПЕС. Станишев припомни посещенията на американски сенатори в София, заради които "Южен поток" не се случи.
 "Сега газът ще ни заобикаля през Турция. Това не е българският интерес", написа още Сергей Станишев.
 "Това решение може да има мащабни последици за всички нас", бие камбаната президентът на ПЕС. И продължава: "Затова ЕС трябва да каже на висок глас: не за наша сметка! Не на нова енергийна зависимост. Защото под маската на геополитическа загриженост, европейските компании ще бъдат изтласкани от енергийните проекти с Русия и техните технологии няма да бъдат приложени ​в тях​. Освен загубата за ​фирмите​ и загубените работни места, ще получим нова енергийна зависимост. ​Н​а много по-висока цена.​"
 Ето и цялата публикация на Сергей Станишев във фейсбук:
 Вчера Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея.
То касае големите енергийни проекти и може да пренареди геополитическото домино.
Това поставя редица въпроси. Какво е новото, което налага предприемането на тези мерки? Слагаме ли знак за равенство между Русия, Иран и Северна Корея?
И най-главното: ще допуснем ли Европа да стане заложник на икономическите интереси на определени компании отвъд океана? Или пък на политическия театър, пробващ рефлексите на Тръмп във вътрешнополитически план?
Приветствам инициативата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Смятам ​реакцията му за смела и навременна.
Нашата позиция трябва да отстоява интересите на Европейския съюз. А те са свързани с диверсификацията на източниците на енергия, а не с преотстъпването на монопола и влиянието от един стратегически играч на друг. Европа има интерес да получава доставки на газ и нефт както от Русия, така и от Северна Африка и Близкия изток. А защо не и от САЩ? Но на базата на изгодна цена, а не на политическа принуда. Спомняме си посещенията на американски сенатори, заради които "Южен поток" не се случи. Сега газът ще ни заобикаля през Турция. Това не е българският интерес.
Ще подпише ли президентът Тръмп законопроекта е негово вътрешнополитическо решение. Свързано с много вътрешно противопоставяне и тест за "проруската" му позиция. И в двата случая ще бъде атакуван. Но това решение може да има мащабни последици за всички нас. Затова ЕС трябва да каже на висок глас: не за наша сметка! Не на нова енергийна зависимост. Защото под маската на геополитическа загриженост, европейските компании ще бъдат изтласкани от енергийните проекти с Русия и техните технологии няма да бъдат приложени ​в тях​. Освен загубата за ​фирмите​ и загубените работни места, ще получим нова енергийна зависимост. ​Н​а много по-висока цена.​ В момент, в който се опитваме да вдигнем европейската икономика и да отстояваме нейната конкуретноспособност. На ход е политиката! От двете страни на океана.​

Източник: Епицентър