Adsense-top

Хенри Кисинджър: Кой иска да въведе нов световен ред


Ако Западът спре да гарантира стабилност, от това ще се възползват Китай, Индия и Русия, смята бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. На конференция по сигурността в Лондон той предупреди, че ако НАТО не се обнови и Западът не прояви стратегическо мислене, този вакуум ще се запълни от Китай.
 Русия все повече се отдалечава от западните си съседи, но за сметка на това президентът Владимир Путин вероятно ще заложи на сътрудничество със страните, с които граничи. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър на конференция по сигурността в Лондон.
Според него обаче действията на Русия се възприемат от различните й съседи крайно противоречиво: "от абсолютна сигурност до абсолютна несигурност". Едновременно с това Русия иска да бъде приета от Европа и да превъзхожда.
Кисинджър предупреди, че политическият хаос около Великобритания и САЩ може да позволи на Русия, Индия и Китай да създадат нов световен ред.
По думите му, ако няма стратегическо мислене, могат да се развият два сценария в отношенията между САЩ и Китай: повтаряща се конфронтация или съвместна еволюция, която ще роди осъзнаване на необходимостта от избягване на конфликти.
Той смята, че Брекзит е шанс за Великобритания да поднови трансатлантическия съюз, но Лондон ще сбърка, ако напълно изостави Европа.
 Кисинджър вижда необходимост от нова артикулация на атлантическото партньорство и вярва, че Брекзит може да подсили британската роля.
Геополитическият анализатор смята, че НАТО трябва да бъде обновен и предупреждава, че Китай може да запълни вакуума, ако няма по-силно стратегическо мислене от страна на Запада.
„Ако Западът спре да гарантира стабилност, Китай и Индия ще се възползват, както и Русия. Световната политика ще се революционизира. Ако Западът се замеси в конфликт без стратегическа концепция, ще последва хаос“, предупреждава Кисинджър.
Според него китайската инициатива „Един пояс-един път“ ще измести геополитическия център на гравитация от Атлантика към Централна Азия, поставяйки Иран, Индия и Турция в ядрото.
Хенри Кисинджър е на мнение, че националната държава и старият световен ред се разпадат в Близкия Изток. В миналото е било възможно да се формират необходимите коалиции в региона, но сега това става все по-невъзможно. „Максимата, че врагът на твоя враг ти е приятел, вече не е приложима там. Сега е по-вероятно и той да ти е враг“.
Кисинджър не харесва социалните медии и модерните технологии, защото киберсветът, според него, променя човешкия характер.Когато всичко става мигновено и незабавно, това носи риск да изчезне нуждата от причинно-следственото мислене. Когато можеш да получиш информация мигновено, с едно натискане на бутона, губиш способността си за рефлексия и това води до нарцисизъм, смята Кисинджър.

Източник: 24chasa.bg