Adsense-top

Политикът – гол и бос човек от народа с каскет!

Резултат с изображение за изображение тодор живков в и селяни

Видяхте ли снимката на премиера Борисов – гол до кръста и с тенис ракета в ръка?
А на президента Радев – бос и по тениска безръкавка? На Корнелия Нинова от Бузлуджа - как прегръща бебета и старици?
Зарадвахте ли се или се възмутихте? Да? Не?
 Но при всички случаи, не сте останали безразлични, стрелата не просто е излетяла от лъка, тя е уцелила целта - да заинтригува гражданина, да го накара да мисли за политика в сезона, който по традиция е гол откъм политика. Затова и политиците тръгват голи, образно казано.
 Лидерът на БСП Корнелия Нинова пусна от Бузлуджа цяла фото сесия – как кара колело, давайки старт на велосъстезанието за купата „Бузлуджа“, как поднася цветя, как общува със симпатизантите и членовете на социалистическата партия – подхвърля във въздуха бебенца, целува възрастни жени, снима се с младежи. И навсякъде е лъчезарна, ентусиазирана, усмихната.
 Вярно е, че този задочен диалог с гражданина не е измислен вчера, но днес е много по-лесен - да са живи и здрави социалните мрежи. Всеки, който иска, може наистина да се потопи в атмосферата на едно или друго събитие, да изкаже мнението си просто с „лайк“ или като напише нещо под постнатия кадър. А самите кадри не са случайни, чрез тях политиците искат да изваят съответен образ.
 Премиерът Бойко Борисов, например, държи на спортната си визия. Не само този юли се снима с тенис ракета. Преди години накара нацията да се вълнува преди мача му с легендата Борис Бекер. Ще бие ли нашият Бойко или ще падне? Е, падна, но това не е важното в случая, а концентрирането на вниманието върху Бойко Борисов. Снимал се е и как играе футбол. Още по времето, когато беше главен секретар на МВР излязоха негови снимки от фитнеса – как прави „кофички“ на лоста. Неотдавна се показа и с малкия Бойко, внука, в ръце. Пак във фитнеса, зад тях беше щангата. Другата сюжетна линия в снимките на Борисов е „семейната“. С дъщерята Венета до трапезата на Бъдни вечер, до магнолията в къщи. Въобще, образът, който вае премиерът е на обикновен човек от народа, строг, но любещ глава на семейство. Дори няма нужда пиарите да му подсказват, на Борисов изграждането на този образ отвътре му идва. Надали някой пиар би могъл да измисли изречение като „Аз суджук не ям, имам високо кръвно!“, с което Борисов сложи точка по темата за ролята на въпросното мезе в партийното строителство на ГЕРБ.
 Но докато на премиера народняшкият вид се отдава с лекота, с президента работата не стои така. И би било странно, ако е. По произход Румен Радев също е човек от народа. Ако родителите на Борисов са пожарникар и учителка, на Радев са електроинженер и счетоводителка. Социалният им корен е един и същ. Но Радев е пилот, военен ас, а усвояването на тази професия изисква съсредоточаване, упоритост, постоянство. Но всичко това – в самота, в кабината на самолета пилотът е сам. Сигурно като дете и той е ритал топка със скъсани гуменки и е ял филия с мас, поръсена с червен пипер (както 90 на сто от момчетата, родени през 50-те и 60-те години на ХХ век), но ако го разкаже от екрана, няма да е ОК. Нещо няма да се върже. Просто, асовете не са пожарникари, не ядат мас! Въпрос на професия. Затова като президент Радев изглежда малко „дървен“. И е разбираемо желанието на пиарите да поразчупят образа му. Като го покажат бос, например. Снимката предизвика отрицателни коментари тъкмо, защото е изкуствена, никак не се връзва с впечатлението, което оставя Румен Радев. И от екрана на телевизора, но и от срещите с избирателите. По време на предизборната кампания той стисна хиляди ръце, обиколи няколко пъти страната. Ако усещането за себе си, което е оставил у хората, се връзваше с боси крака, те не биха посрещнали така въпросната снимка. И тук Борисов му се притече на помощ, с обяснението - „ами, у къщи си е човекът“. Премиерът показа умението си на медийния терен, ловкостта, с която може да използва ситуацията и с един изстрел да убие поне три заека. В конкретния случай – да защити президента, респективно да покаже единство на институциите; да затвърди собствения си образ на момче от народа; но и да покаже превъзходство над държавния глава – все пак Радев е този, който се нуждае от неговата подкрепа!
 Може би пиарите на Радев искат да го „свалят от небето на земята“, като му измислят подобни сюжети за снимки във фейсбук. Да не изглежда толкова елитарно недостъпен, а по-земен. Но подобни акции се провалят, когато много им личи, че са акции. Когато ген. Радев коментираше началото на предизборната кампания, пускайки във фейсбук част от „Реквиема“ на Моцарт, никой не се учуди. Обществото не се изуми и когато ги видя с Десислава Радева на опера. Но, явно специалистите по извайване на публичен образ не са били доволни. Колко са феновете на операта? Дано да не им хрумне да го накарат да отиде на мач и да люпи семки. Или да сложат в устата му нещо от блажния народен хумор. Да си спомним колко критика отнесе Радан Кънев за неговото „Бай Х..“ и за признанието „с Христо Иванов си говорим на „копеле“! Когато градиш образ на най-чистия, най-„градския“ интелектуалец, не използваш такива изрази.
Така че, и пиарите на президента да си починат малко, Румен Радев е голямо момче, сам ще се справи и с президентския си образ, както се е справил с всички обществени функции, които е изпълнявал досега.
 Казват, че критиците на Корнелия Нинова на „Позитано“ 20 й викали Бойко в пола. Има нещо вярно. Публичното говорене, напипването на пулса на народа й се отдава не по-зле, отколкото на Борисов. Откакто хората видяха десет-дванайсетгодишната лудетина Корнелия боса на кон, не се питат какво прави на колело (онзи ден на Бузлуджа тя даде старт на велопоход). Все пак преди толкова години едва ли е мислила как ще стане партиен лидер, че затова да яхне коня – ей така, като амазонка, без седло. Нинова си е такава, умее да разказва в снимки всекидневието си, прави го естествено и непринудено. С което казва – аз съм като вас, мога да стъпя накриво и да си изкълча крака, случва се да ме ухапе куче, случва се дори да ми оперират окото. „Ще снимат ли нови серии на „Карибски пирати?“, написа тя през 2015 г. Нинова под снимката си в социалната мрежа, на която е с едно превързано око.
 Нинова и Борисов имат едно ценно за политик качество – когато общуват с хората, изглеждат неподправени, истински, няма я дистанцираността, която често пречи на толкова обществени фигури.
Но политиците винаги са искали да общуват с народа. Не само днес, когато от гласовете на този същия народ зависи бъдещето им. От древността до днес целта е била една – да изглеждаш като обикновен човек, сменяла се само техниката.
 Гай Юлий Цезар не затягал колана на туниката си, както правели младежите, патрицият Клавдий се прекръстил на Клодий – простонародния вариант на името си. В по-късно времена кралете обичали да се предрешават и да бродят по чаршиите, за да чуят от първо лице какво мислят хората.
 Въобще политиците винаги са искали да бъдат близо до народа. За Тодор Живков, който десетилетия управляваше страната, така говореха – Човекът от народа. Имаше и филм „Човекът от народа“, сниман през 1981 г. Мало и голямо му викаше Тато. Не е известно Тато, който обикновено ходеше с работнически каскет, да е имал нещо против. Старите снимки го показват как свири на гайда, играе хоро, надига бъклица на Трифон Зарезан.
 С работническа каскет обаче ходел и британският монарх Едуард VIII. Освен това обичал да пие бира с работническата класа в нейните пъбове. Действието се развива през 30-те - 40-те години на ХХ век. По същото време нашият цар Борис III карал влак.
 И така до днес, когато руският президент Владимир Путин лови риба гол до кръста, участва в хокейни мачове и в турнири по самбо, бившият държавен глава на Америка Обама не остава по-назад – играе тенис, голф. Не липсват примери и по-близо до границите ни. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обича да говори пред масите за себе си „вашият брат Тайип е черен турчин като вас“, използвайки по-простонародното от имената си. В Гърция Сириза направо отвя конкуренцията на изборите. Нима щеше да е така, ако лидерът й Алексис Ципрас не беше такова усмихнато и красиво момче от народа?! Народняшкият образ винаги работи в политиката. Вярно е и обратното, когато си професор, особено финансист, какъвто щеш мотор яхни, народът няма да те харесва, много учен му изглеждаш. И затова Янис Варуфакис напусна политическата сцена, а звездата на Ципрас продължава да блести.
 Просто, откакто свят светува обществените фигури искат да се харесат на народа. Досуж като артисти грейват, незнайно откъде им идват сили, когато видят публика насреща си. Способни са на всичко. Но, за да уцели тази "стрела" целта, образът трябва да звучи истински, а не само "за пред хората".

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...