Adsense-top

Един от арестуваните в Асеновград е обвиняем за радикален ислям


„В съдебната зала днес те обясниха, че са предложили помощ на едно от момичетата – гребец, което е паднало от лодката по време на тренировка. 
След като предложили помощта си на момичето, спортистите ги нападнали с гребла.“
„единият от обвинените – Стефан Димитров, е обвиняем по друго висящо дело за радикален ислям на Пазарджишкия окръжен съд.“
Един от арестуваните за побоя над спортисти в Асеновград е обвиняем по дело за проповядване на радикален ислям и проповядване на идеите на „Ислямска държава“, съобщи БНТ. Стефан Димитров е задържан през март 2015 г. Делото за радикален ислям се гледа в Пазарджишкия окръжен съд, но по него все още няма присъда.
Районният съд в Аеновград остави в ареста и деветимата, тъй като има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Според съда няма съмнение, че и деветимата са участвали в сбиването, но е много вероятно да има и други участници, които тепърва ще бъдат установени.
Деветимата арестанти са пристигнали в съда с маски на лицата заради епидемия от морбили в пловдивския затвор.
Всички те отрекоха обвиненията срещу тях и разказаха своята версия, според която са били на брега на язовира, когато видели как едно кану с две момичета се обръща и едното потъва във водата. Те предложили помощ. Тогава дошли гребците и започнали да ги бият с лопати, разказват те, цитирани от БГНЕС.
Въпреки широко разпространеното мнение сред гражданите на Асеновград, че виновните за нападението са роми, дошли наскоро от други места, се оказва, че те са родени в Асеновград.
Повечето от тях са учили до 8 клас, работят в строителството като общи работници без договори, четирима имат различни съдебни тежести – условни присъди и глоби.
Решението на съда подлежи на обжалване.

Източник: ГЛАСОВЕ