Adsense-top

Корнелия Нинова: Председателството е пълен провал! Добре, че Деница не стана министър!

Резултат с изображение за изображение корнелия нинова

Бихме променили закона за образованието в частта за парите, дадени на частните лицеи. Не бихме лицензирали нови болници и бихме пренасочили същите средства към общински и държавни лечебни заведения.
 Това заяли лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Тя отговори на въпроса на водещия Кирил Вълчев, ако БСП беше управляваща партия, какво би направила.
 Според Корнелия Нинова трябва да се промени и режима за Банката за развитие така, че да подпомага малкия бизнес. Сега тя работела в полза на няколко големи фирми. „Ако сега се дават пари на пет големи, сега тези пари да отидат за 250 малки фирми. Малките не могат да се доберат до финансов ресурс“, каза тя.
Корнелия Нинова посочи, че социалистите биха приели промени в закона за храните и биха задължили големите вериги да продават определен процент български стоки. „Заливат ни евтини храни с ниско качество. За хляб и хлебни продукти – 70%“, посочи като пример тя.
 Председателството е пълен провал, каза Нинова, изреждайки греховете на управляващите. Нинова припомни, че премиерът на Естония, страна – председателка заедно с България, е отишъл в парламента и е заявил какви приоритети на страната си ще отстоява по време на председателството. За разлика от българския министър-председател.
 „Г-н Борисов живее в премиерска република!“, коментира по този повод тя. Водещият припомни, че социалистите са имали възможност да сложат свой човек, начело на подготовката за председателството – Деница Златева.
„Времето доказа, че сме били прави. Добре, че не се случи това! Щяхме да бъдем виновни за всичко – за плочките, за корупционните скандали!, бе категорична тя. И подчерта, че ГЕРБ не правят политики, а се карат за парите от едни плочки.
 Корнелия Нинова засегна и темата за договора за добросъседство с Македония. Според нея този документ би дал друг тон на Балканите.
 Подкрепяме усилията да се подпише този договор, лидерът на БСП. И припомни срещата си с председателят на СДСМ и премиер на Македония Зоран Заев по време на визитата му в София.
 „По време на срещата ни със Зоран Заев го подкрепихме в усилието му да подобри отношенията с България. Години наред отношенията са ледени. Той иска да подобри тези отношения и да ги направи добросъседски. Мисля, че целият регион ще има полза от това“, каза Корнелия Нинова. „Имам въпрос, който задавах и на парламентарен контрол - някой виждал ли е този договор? Чели ли сте го, защото ние не сме“, коментира Корнелия Нинова. „Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал, на какви езици е написан и какво пише вътре“, посочи лидерът на БСП. По думите ѝ няма нищо лошо в това България и Македония да празнуват заедно празници.
 „Едни експерти казаха, че в договора няма запис за обща история. Други твърдят, че има. Нали няма да си губим времето да разсъждаваме хипотетично, да прочетем договора“, обясни Корнелия Нинова. „Нека г-н Борисов го внесе в парламента, искаме да го видим. Иначе ще си вървим на хипотези и спорове“, каза още тя.

Източник: Епицентър