Adsense-top

Гечев: Новият заем е добре опакован локум, в който са скрити мигранти


"Богатите взимат заеми, за да станат още по-богати, а ние с този заем ще станем по-бедни и ще бъдем в опасна ситуация". С тези думи народният представител от БСП Румен Гечев коментира кредитът от Банката за развитие на Съвета на Европа в размер на 200 млн. евро, който парламентът одобри. Според него правителството панически е търсило аргумент за заема и се е спряло на съфинансирането на проекти.
"Например от 100 лв за съфинансиране на добри за България проекти, 15% от средствата трябва да са осигурени от страната-100 лв. дава ЕС, а ние даваме 15 лв. Просперираща България, с огромни бюджетни излишъци, с фантастични митници, изведнъж не може да осигури тези 15 лв и отива с протегната ръка и проси пари", посочи Гечев в предаването "Седмицата" по Дарик.
"Макар че много ни лъжат, по редица показатели все пак се намираме в спокойно финансово състояние. И най-силните корпорации по света ползват кредити, но страшното за България е това, че ние имаме към 17 милиарда евро валутни резерви. Те не са в мазето на БНБ, а в държавни ценни книжа на Германия, Франция, Италия, Великобритания, САЩ... Ние държим огромни резерви и финансираме бюджетни дефицити на развиващи се страни и лихвите, които ни плащат са отрицателни", коментира народният представител.
Той подчерта мнението на левицата, че заемът е безсмислен, тъй като България може да си позволи въпросните 200 млн. евро. По негови думи кредитът крие национално предателство, тъй като предвижда средства за разселване на мигранти на територията на страната. "В сайта на парламента могат да бъдат намерени мотивите за заема, които са страничка и половина. Никъде не пише за мигрантите-тях ги има в приложението на договора, където човек трябва да стигне до 65 страница, за да го прочете. Този договор е обиден и престъпен, защото поемаме ангажимент да теглим кредита. Поднасят ни добре опакован локум, с панделки, в който са скрити мигрантите", заяви Румен Гечев.
По неговите думи Банката за развитие на Съвета на Европа е политически орган, който дава тези пари за да вкара България в капан. "Това се случва след като няколко държави категорично казаха, че няма да вземат нито един мигрант. Те защитават националните си интереси, а нашите юнаци съвсем съзнателно взимат кредита", каза депутатът. Според него страната ни трябва да заяви, че няма да приеме нито един човек, който е нарушил европейското законодателство, влязъл е незаконно в България и няма причина да търси убежище.

Източник: Гласове