Adsense-top

В. Симеонов: "Полицейски управления в гетата и без "правозащитни" организации, внушаващи, че циганския етнос има права без задължения"


Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България, но е напълно разрешим с механизмите, които държавата има, каза в предаването "Денят започва" по БНТ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Според него решението е хората от гетата да бъдат изведени оттам. Освен това трябва да се разреши икономическият проблем в гетата, който обаче не трябва да бъде на база безвъзмездни помощи, а помощи срещу труд. Демографската криза у нас ще бъде преодоляна с т. нар. тридетен модел, при който всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата.
 Валери Симеонов определи етническото напрежение през последната седмица като "моментна снимка на ситуацията в цялата страна". Според него изолацията на циганския етнос в гета е изцяло подвластна на възможностите и на действията на държавата. Затова "ние сами трябва да вземем решение", а реши ли нещо държавата, тя няма как да не го постигне, убеден е вицепремиерът.
Трябва да се създадат полицейски управления в тези квартали, както е на много места по света. Полицейското присъствие респектира и подпомага поддържането на реда в такива квартали, смята Симеонов.
По думите му, държавата трябва да се възползва от обстоятелствата, че става дума за хора, живели по българските земи с векове, и че като цяло има отдавна създадени взаимоотношения на търпимост между тях и българското население.
"Естествено трябва да се добавят и някои по-категорични и твърди мерки, с които да се премахне вредното въздействие на внушенията на т. нар. "правозащитни, ромски, цигански" и всякакви организации, които внушават на циганския етнос, че има само права, а няма задължения. Но това също е в правомощията на държавата. И аз мисля, че решаването на въпроса е възможно", посочи Валери Симеонов.
Той припомни, че до края на 1989 г. не е имало проблем с циганския етнос. Той подчерта, че депутатите, включително опозицията, са били прави, като са посочили за основна причина за проблема при циганите трудовата им незаетост. В този смисъл, по думите на Симеонов, има много работа за "етносите" в сектора на "ръчния труд, общите дейности".
Навсякъде има пространства за почистване, нужда от поправки на улици, тротоари, други по-малки обекти, които се финансират от общините. Освен това циганите могат да бъдат заангажирани и в големите обекти по европейски програми, смята вицепремиерът.
Фронт за работа има и държавата трябва да се ръководи от принципа "социални помощи срещу заетост", както е записано в програмата на коалицията "Обединени патриоти" - ГЕРБ 2017-2021 г.", изтъкна още Валери Симеонов.

Източник: Гласове, заглавието е на редакцията на Гъдел Нюз