Adsense-top

Този менискус има още да се къса?


Преди месец и половина мутрата-премиер обеща да отиде на площадката на АЕЦ „Белене“, за да инспектира двата реактора доставени от Русия.
Но когато дойде време да изпълни обещанието си (не)очаквано пак скъса менискус и всички, най-вече „журналистите“, забравиха да го питат, кога все пак ще ни зарадва с обещаната инспекция.
В тази връзка искам да ви напомня, че на 8-ми декември 2016-та г. всички ние (с наши пари, от бюджета) платихме 1 200 000 000 (милиард и двеста милиона) лева, на руската компания Атомстройекспорт (АСЕ), дъщерна на Росатом, за произведено и предстоящо да се достави у нас оборудване за АЕЦ „Белене“.
От тогава и до днес цялата политико-енерГЕПИйна мафия, с любезното съдействие на всички „медии“ говорят ЕДИНСТВЕНО И САМО за ДВА РЕАКТОРА или реакторно оборудване.
Но на практика сме платили и имаме да получаваме много повече неща, за които през последната повече от половин година всички са „забравили“.
Е, сега ще ви припомня част от „забравеното“.
За целта ще се позова на Решението на арбитражния съд, със седалище в Женева, Швейцария, което все още е публично и може да бъде видяно от ТУК (може да стане бавно, но имайте търпение).
Ще ви покажа две страници от Решението, които проливат светлина върху „забравеното“ оборудване, за което също сме осъдени и сме платили.
За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките:
Ищецът АСЕ, претендира за повече от половин милион евро, само за СЪХРАНЕНИЕТО, на вече произведено ТУРБИННО (НЕ реакторно!) оборудване, произведено от подизпълнителя им „Силови машини“, Санкт Петербург.
Представете си, какво и колко е произведено, след като АСЕ пледира, че то е съизмеримо с произведените реактори от „Ижорски заводи“ или пък парогенераторите от „ЗиО-Подолск“?
Арбитражният състав отбелязва, че въпросното оборудване с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) представлява огромна и едрогабаритна техника и даже показва нейна снимка:
Виждате ли цилиндъра зад хората на снимката?
За това оборудване става въпрос, но явно има и още, т.е. не е само този цилиндър.
Съдът приема разходите за съхранение оправдани и ги приема.
Следователно то трябваше отдавна да бъде натоварено и доставено у нас.
Само дето отдавна всички са забравили за него.
Ако желаете можете да си припомните пролетната одисея свързана с доставката на първия реактор за АЕЦ „Белене“, от „У-НИ-КАЛ-НО! Видео с реактор №1 за АЕЦ „Белене“ 2„.
Вторият ще бъде доставен през септември, но мутрата-премиер си мисли, че всичкото старо желязо вече ни е доставено.
А когато започнат да ни пускат епизодите с турбинното и парогенераторното оборудване, ако въобще си направят труда, ще започнат едни късания на менискуси … без край?
А през това време другото крило на (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия работи над „Последното престъпление на Иван Костов 3„.

Източник: Георги Котев