Adsense-top

Радев: Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети

"Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията, е, че говори на автопилот, друг му задава курса". Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в Съдебната палата по повод временната анкетна комисия в парламента за процедурата за закупуване на нов боен самолет. Той определи като трибунал за политическа разправа парламентарната комисия. Президентът заяви също, че по време на мандата си като военен министър Николай Ненчев се е провалил, визирайки договора за ремонта на МиГ-овете, заради който Ненчев е подсъдим.
Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така, че да не останем на земята. Второ – в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето в стратегически план – доставка на нов самолет. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев в СГС, предаде репортер на БГНЕС.
По делото Радев е призован като свидетел в качеството му на бивш ръководител на ВВС. „Първото условие министър Ненчев не изпълни, второто също. Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колабс“, каза президентът.
„Всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми. Рискът го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие“, добави той. За срещата си с премиера Бойко Борисов президентът Радев коментира: „Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход“, каза Радев.
За създадената парламентарна комисия за избора на изтребител Радев посочи, че „това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия. Този парламент не произвежда закони, а политически скандали“, заяви президентът. „Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса“ допълни Румен Радев. Заседанието на 8-ми състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите пред съда на свидетеля Румчен Радев в качеството си на свидетел е и Димитър Стоянов. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати - Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Източник: Гласове