Adsense-top

Газът на Тръмп - двойно по-скъп, налагат ни го политически, да сме борели "монопола"...

Втечненият газ, който Тръмп обеща на Източна Европа ще е поне двойно по-скъп от сегашния, изчислиха експерти. Причина е огромното разстояние, на което ще трябва да се пренася, в много скъпа технология каквато са корабите-танкери на газ. Те хабят много енергия, за да задържат газа течен, дори когато грее слънце. Иначе просто корабът ще експлодира. Допълнителен разход са доста скъпите терминали за приемането на такива кораби, което естествено се отразява в крайната цена.
В момента има един такъв терминал - в Литва, носещ грандоманското име "Независимост". Един вид - станали независими от Русия. Но от него газът е около 30% по-скъп, отколкото е руския. При това става дума за газ от Норвегия, която е поне 10 пъти по-близо от САЩ. Този газ никой не иска да го купува, дори потребителите в самата Литва, и макар да са русофоби, си купуват от руснаците. А литовското правителство се чуди как да избива вече направените инвестиции. Има и договор с норвежците, които си държат на цената.
Общата концепция около този газ е ясна, тя е като всяка друга американска политика. Отиваш и, с непазарни аргументи, заставяш някой да купува твоето. Дали ще са танкове като в Ирак, дали ще са американски централи в Марица Изток, или ще е втечнен газ в Полша, схемата е една. Идваме и продаваме скъпо, а вие купувайте, мотивирани от някакви абосолютно несъстоятелни и политически аргументи.
Сегашната мантра е "да преборим монопола". И ще я дъвчат, докато заставят Източна Европа (Не западна, Германия твърдо си строи газопроводи с Русия) да превключи от единия газ на другия. И да си плаща.
Но в книгите по икономика пише друго. Монопол се бори, именно с цел да се свали цената. Ако монополната цена е по-ниска от конкурентната, си я плащаш, а не правиш откровени глупости. Но така пише в учебниците. Нас американците ни дъвчат по други учебници - тези по империализъм и колонизация...

Добри Божилов
08.07.2017