Adsense-top

Партизаните се пробудиха: Запалиха крана на психо-десните, дето буташе паметника пред НДК

 
Запален е кранът, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България". Това потвърдиха от МВР. В 03.15 часа е получен сигнал за палеж на крана. При огледа е установено, че е счупено стъклото на кабината на крана. Работи се по изясняване на обстоятелствата около палежа и разкриването на извършителите.
Кранът струва около 1 милион евро, и в момента вече за нищо не става. Това означава, че разходите по демонтажа на паметника са се увеличили от 400 хиляди лева, на 2,4 милиона. За сигурността му отговаря собственикът на площадката, т.е. Фандъкова. Кранът едва ли е застрахован срещу нещо, което може да се нарече “диверсия” с “коктейл Молотов”. Застрахователят просто няма да плати, значи ще плаща Фънда. Т.е. всички ние.
Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му. Плановете на общината са на мястото на "1300 години България" да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство. Всъщност обаче, там има място и за двата паметника, и противопоставянето на единия на другия е чисто пропагандна акция на столичните психо-десни. Някои от тях, като известния русофоб Илиан Василев, вече обяви, че в България се подготвят "паравоенни формирования", които са под контрол на Путин. В същото време Путин и партизаните му, не могат да опазят Паметника на съветската армия, който редовно е обругаван, и е много по-важен за Русия. 
Паметникът "1300 години България" всъщност е издигнат въпреки съпротивата на СССР, защото подчертавал великото минало на страната ни, от преди социализма. Заради тия чествания тогава Людмила Живкова е викана и строго гълчана в Москва. Т.е. Путин да мобилизира подривни групи, за да спасява точно този паментик, е абсурдно.
Срещу събарянето му се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, БСП-София и десетки граждани. През юни се състоя се и протест в защита на монумента.

ГН