Adsense-top

В САЩ зареваха като ощипани с официален протест след мерките на Русия по отношение на американските дипломати!Съединените щати изразиха официален протест пред властите в Русия във връзка с предложените мерки за съкращаване броя на сътрудниците в американската дипломатическа мисия в Русия, съобщи ТАСС, като се позовава на ръководителят на пресслвужбата на Държавния департамент Хедър Науърт.
„Изразихме сериозното си разочарование и протеста си. Държавният секретар Рекс Тилърсън проведе разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров. Посланик Джон Тефт пък е провел среща със заместник миистърът на външните работи Сергей Рябков“, коментира напрежението Науърт.
Сенатор Джон Маккейн, който преди дни преживя тежка операция заради агресивна форма на рак в мозъка, също рязко се изказа по повод решението на Русия да съкрати бройката на американските дипломати в Москва до 455 рязко и да ограничи достъпа им до вилния комплес на посолството на САЩ в елитния район Сребърен бор.

Според американския политик тази крачка е „нападения срещу демокрацията“. Съединените щати трябва да изпратят силно послание на Владимир Путин, че ние няма да търпим нападения срещу нашата демокрация, заяви Маккейн, цитиран от Fox News. Кремъл от своя страна свързва въвеждането на ответните мерки с приемането в САЩ на новия закон за антируските санкции.
Както е известно на 27 юли Сенатът на Съединените щати прие закон за ожесточаване на санкциите по отношение на Русия, Иран и КНДР.

Като ответни мерки Русия реши от 1 август да преустанови използването от посолството на САЩ в Москва на вила в Сребърен бор, както и на складови помещения на улица „Дарожна“.
Освен това бе предложено Съединенитне щати да съкратят броя на сътрудниците на американската дипломация в Русия.
ПИК, БЛИЦ