Adsense-top

Любчо Георгиевски вбеси Македония: Илинденското въстание е българско!


Бившият министър-председател на Македония и председател на ВМРО-ДПМНЕ, и сегашен лидер на ВМРО-Народна партия, Любчо Георгиевски, заяви в профила си във „Фейсбук“, че няма спор за българския характер на Илинденското въстание.

Твърдението на Георгиевски предизвика вълнение в медиите в Скопие.

Електронното издание „Пулс“ на вече уволнения директор на държавния архив Филип Петровски и някогашен секретар на Георгиевски извежда в заглавие: „Любчо Георгиевски, коалиционен партньор на СДСМ: Заев е прав, Илинденското въстание е българско“.

„Либертас“ пишe: „Любчо обяснява защо трябва да празнуваме Илинден заедно с българите“.

„Курир“ цитира мнението на Георгиевски, че „именно политиката на ВМРО-ДПМНЕ е довела до полуветото на България, а тази политика е продължение на започнатото от Лазар Колишевски“.

Държавната агенция „Макфакс“ пише, че според Любчо Георгиевски политиката, провеждана от ВМРО-ДПМНЕ, прави необходим договорът за добросъседство между България и Македония, пише Фокус.

Електронното издание „Фактор“ съобщава, че според Георгиевски няма нищо спорно в общото отбелязване на годишнината на Илинденското въстание.

Expres цитира мнението на Георгиевски, според което „Заев е прав, а Гоце Делчев е бил екзархийски учител“.

Постът на Георгиевски:

– Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно
-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.
– Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език. – Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.
– Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите.
– Името на комитета съдържа и наименованието „Одринско“, което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско.
– Избухването на въстанието на Илинден и Преображение е било координирано и поставено под общо ръководство, което е определяло датите на въстаническите акции.

Десислава Любомирова, Actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...