Adsense-top

Управлението на Борисов влезе в спиралата на мини-криза. Радев става водещ фактор в политиката

Резултат с изображение за изображение радев борисов

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува днес политическия си анализ за събитията в България и света през месец ЮНИ 2017. 
Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада.
 - Европредседателството пред провал, НДК-гейт разтърси властта
- С поканата към руски президент Румен Радев окончателно слага край на стила „Плевнелиев“
- ГЕРБ консолидира срещу себе си два силни опозиционни центъра – президент и БСП
- БСП затвърди курса на остра опозиционност с високи нива на критичност спрямо управляващите
- ДПС заложи на нов подход с външнополитическа активност на ръководството
- Бизнесът алармира, че страната е достигнала критичното ниво на недостиг на работна ръка
ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ 
В края на месец юни държавата се оказа въвлечена в серия от
скандали, които са на път да прераснат в институционални войни с дългосрочни последици: казусът „Боршош-Павлова и НДК“, покупката на „Грипен“, сблъсъкът „президент-ГЕРБ“. Взаимни обвинения в корупция от високопоставени кадри във властта, проверки на ДАНС, които показват източване на държавни средства - това е картината, която ни представя пред Европа в навечерието на нашето европредседателство.
Бойко Борисов не уцели верния тон, не демонстрира политически нюх и чувство за самосъхранение. Публиката видя как управляващата партия и правителството влязоха в спирала от грешки и неспособността на премиер и министри да намерят адекватен изход.
Има всички индикации да се направи изводът, че управлението влезе в спиралата на мини-криза. Българското председателство на ЕС се превърна още на старта си в серия от нелицеприятни казуси от ремонтно-монтажни действия (плочките пред НДК, търсене на спонсори за рекламни материали, столове, кабели и т.н.) и злоупотреби с публични средства около НДК.
За първи път ГЕРБ има срещу себе си два силни опозиционни центъра, които си партнират позиционно – президентът Радев и БСП. Търсенето на директен сблъсък от страна на ГЕРБ с Радев е контрапродуктивно за самите тях.
Президентът Радев заложи целия се авторитет върху проблема
със закупуването на новите изтребители. Той има силна подкрепа сред бойните авиатори и няма да отстъпи. За президентската институция месецът може да се обобщи с „войната свърши, започва войната”.
 С поканата към руския президент Румен Радев окончателно
слага край на стила „Плевнелиев”.
В международен план премиерът Борисов реализира най-сериоз-
ния си и динамичен външнополитически месец, откакто се занимава с политика - срещи с Макрон, Меркел, Ердоган, Заев.
Българската страна трябва да намери начин да отговори (вклю-
чително и с наказателни мерки – визови и други) на изразителите на бруталната антибългарска кампания, която се разрази в Македония след посещението на Заев.
Изключително добра инициатива на Борисов е в България да
бъде преместена една от двете агенции на ЕС, които се намират във Великобритания, и трябва да напуснат след Брекзит територията й – Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган.
Изборът на членове на ВСС от професионалната квота не нама-
ли напрежението в съдебната система.
България запазва сравнително нисък бюджетен дефицит, има
нисък дълг спрямо всички останали европейски държави, почти няма инфлация. Негативното е, че жизненият стандарт е на дъното на ЕС. Страната се разделя на икономически живи и мъртви зони.
МВР страда от раздута администрация и сгрешени приоритети, но никой не се наема да предприеме радикални стъпки, за да реши проблема.
Парламентът, макар и бавно, започна да изпълва със съдържание
законодателната си дейност.
БСП затвърди курса си на твърда опозиционност с високи нива
на критичност спрямо управляващите. Една от целите, които формацията успя да постигне, е да пресече окончателно намеците и исканията (включително на хора от БСП) за сътрудничество и работа с ГЕРБ. Партията изглежда почти напълно консолидирана.
Обединените патриоти намалиха градуса на напрежение около
себе си. Повечето от тях се заеха с работата по управленски ресори. Патриотите досега не са били в управлението и новата роля явно започва да им допада.
През последните седмици Волен Сидеров започна постепенно,
но много видимо, да предава властта в „Атака“ на представения публично от него като втори човек в партията бивш главен секретар на МВР – Светлозар Лазаров.
ДПС заложи на нов подход в своята политика. Той се прояви чрез
засилена външнополитическа активност на ръководството на формацията. Политическото присъствие на ДПС започва видимо да нараства, макар все още да остава „заключено“ в темата за присъствието на ОП във властта. С гласуването си ДПС реши казуса с мажоритарния вот.
„Воля“ може да се определи като партията на неспиращите
скандали. Феноменално е, че прокуратурата повдигна обвинения срещу почти 30% от състава на парламентарната група.
Отварянето на стенограмата за КТБ не разкри нито един нов
факт около случилото се и ролята на основните участници. Самата стенограма добави любопитния щрих, че от КСНС тече информация към медиите и че политиците взимат съдбоносни решения за държавата, без да разполагат с необходимата информация.
Премиерът обяви, че правителството се готви да подаде документи за влизане в чакалнята на Еврозоната и предприе серия от външно-политически срещи, за да получим подкрепа за това. Най-важните предизвикателства пред страната са: постигане на икономически растеж от над 5% и достигане на 70% от доходите в ЕС. В момента тази цифра е 48%. При растеж от 3- 3,5% на България ще са нужни близо 20 години, за да бъдат достигнати тези 70%.
Бизнесът алармира, че страната е достигнала критичното ниво
от недостиг на работна ръка.
Сериозното етническо напрежение в Асеновград отново изведе
на преден план нерешени или умишлено затлачвани с години проблеми. Може да си стигне до верижна реакция. На неуправляемите ромски гета трябва да се сложи край. Всички ромски деца трябва да посещават училище, а неизпълнението на това задължение да води до санкции.

АНАЛИЗЪТ е изготвен от авторски колектив в състав: д-р Калоян Методиев - политолог, Валерия Велева - изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи, Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи, Борислав Ангелов – политолог. Международни наблюдатели - Даниел Томов (Румъния) и
Михаил Кумчев (Македония). 

Автори в специалното приложение: 
Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите 2009- 2013
Проф. Христина Вучева - вицепремиер и министър на финансите 1994-1995
Проф. Ганчо Ганчев
икономист