Adsense-top

Руски робот-картечар решава всякави проблеми...


Легендарният руски оръжеен производител „Калашников” работи по напълно автономна оръжейна система, която сама взема решения по кого да открие огън на бойното поле, съобщава сп.”Попюлър Механикс”, като цитира информация на ТАСС.
„Бойният модул” към момента представлява 7,62-милиметрова картечница ПКМТ с камера, която е свързана с компютър. Т.нар невронни мрежи позволяват на системата да взема решения тип „свой – чужд”, като трупа опит и се учи от грешките си. На същият принцип работи и мозъкът.
Например, роботът може да разполага с база данни с изображения на войници, партизани и цивилни. Когато пред него се появи човек, машината го сравнява със записаното в паметта си и, ако той е с вражеска униформа и автомат в ръка, взема решение да стреля по него.
Американското издание отбелязва, че този тип бойни роботи неизбежно правят много грешки, докато придобият нужния „опит” на бойното поле. Това може да доведе и до много цивилни жертви.
Не е ясно дали установката скоро ще влезе в производство, но сред потенциалните платформи, на която може да я видим, са малкият танк робот БАС-01Г „Соратник” и новата автономна 20-тонна бронирана машина, която също се разработва от „Калашников”.
Руският военнопромишлен комплекс, който през годините винаги е свързван по-скоро с прости и надеждни изделия, в последно време се опитва да навакса технологичното изоставане. Особено атрактивен в тази посока е хуманоидния робот „Фьодор”, който е предназначен за спасителни операции, но умее и да стреля с пистолети.