Adsense-top

Бунт в „Орландовци“ срещу строеж на незаконен мюсюлмански храм


Столичният квартал „Орландовци“ излезе на протест. Хората са притеснени, че ще се изгражда незаконен мюсюлмански храм.
Причината е, че на парцел в квартала на улица „Съзнание“ ще се строи жилищна сграда, финансирана от мюсюлманско вероизповедание София, предназначена за служителите й. Хора от квартала и живеещи наоколо заплашват с жива верига, ако строителните работи започнат.
Според фирмата изпълнител сградата ще се строи по план и ще бъде жилищна. Представител на компанията твърди, че на мястото не може да става и дума за изграждането на молитвен дом. Строителната фирма е регистрирана в Смолян, а до нейния избор се стигнало след обявен търг.
Въпреки уверенията на фирмата и кмета на района, хората не вярват и са притеснени.
Евродепутатът и член на ВМРО Ангел Джамбазки се ангажира да изиска подробна проверка на документите около строителния обект.
От кмета на район „Сердика“ разбрахме вчера, че съседите са се подписали и са дали съгласието си. Потърсихме собственикът на къщата в съседство.
Малко по-късно на мястото е отишъл районният мюфтия на София Мустафа Избищали, който е уверил протестиращите, че ще живее там със семейството си. Според плана за строеж обаче, има предвидени две помещения – едното е 24 квадратни метра и е предвидено за сбирки на собствениците на апартаменти, а другото от 66 квадрата – за творчески дейности, социални игри и развлечение.
Общинският съветник от ВМРО в София Димитър Антов прати писмо до кмета и главния архитект на София, както и до кмета и главния архитект на район „Сердика“ и до началника на РДНСК. Той настоява за спиране на строежа и иска да му бъдат предоставени всички налични документи.
Антов настоява да се направи проверка за истинността и целостта на всички строителни книжа и проверка дали отговарят на изискванията от Закона за устройство на територията.

Източник: Евроком