Adsense-top

Депутатът със суджука Мартинов имотен, има земи и хотели по моретоПремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска смяна на ръководството в Добрич веднага, а Цветан Цветанов заминава за града в началото на седмицата.

Разследваният депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който отива на съд за това, че е изнудвал от името на премиера Бойко Борисов, е много богат човек.

Цветанов спешно отива в Добрич да търси нови хора за структурата на ГЕРБ
Той е голям арендатор, като част от имотите му са от реституция. Имал и земи по морето, включително близо до Калиакра, и хотели.

В ГЕРБ са шокирани от злоупотребите на народния представител, който и бездруго е доста богат. До момента от партията не били получавали никакви сигнали за Мартинов.

В петък главният прокурор Сотир Цацаров внесе в НС искане за сваляне на имунитета на Мартинов за рекет над търговец от Добрич, продължил 5 години. Избраникът го плашил, че бизнесът му ще бъде смачкан, поискал от него 4 тона суджук, 60 кг телешка пастърма и филе “Елена” от името на премиера, без самият Бойко Борисов да предполага за това. Деликатесите били извозени до склад на Мартинов. Проверката на ДАНС започнала през април по сигнал на потърпевш, а миналия понеделник лично Борисов я препратил на прокуратурата.

Същият търговец бил принуден от депутата да мебелира личния му офис, който той представил за такъв на ГЕРБ в Добрич. Изнудвал и полицейски шеф в града да прекрати проверка и да освободи тирове с незаконен пясък от плажа в Кранево. Депутатът взел страха на местните, че всички уволнения и назначения в Добрич минават през него, обявиха още от прокуратурата.

В петък следобед Борисов нареди на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да махне областното и общинското ръководство на партията там. Това трябва да стане на заседание в понеделник. По информация на “24 часа” зам.-председателят на партията Цветан Цветанов веднага след него заминава, за да избира хора за чисто нова структура на партията.

Мартинов е шеф на общинската структура на ГЕРБ в Добрич още от самия старт на партията. Областната оглавява бившият депутат Румен Иванов, който обаче още около президентските избори уведомил партийното ръководство, че иска да излезе от политиката. В резултат не е бил включван в листата за сегашното НС. Тя се оглавяваше от бившия кандидат за вицепрезидент, а сега депутат вицеадмирал Пламен Манушев. Той не е част от местното ръководство на ГЕРБ, а е само родом от този град.

Пред партийните си началници в петък Мартинов твърдял, че е жертва на заговор, организиран от народния представител от БСП Красимир Янков.

“Обвиняемият Мартинов да не се опитва да обяснява случая като политическа атака. Запознах се с изявлението на главния прокурор, моето мнение е, че става дума за класически пример за рекет. Бандитски рекет, какъвто познаваме от филмите. Прокуратурата явно е извървяла пътя на суджука, след като по един безспорен начин главният прокурор обяви, че Бойко Борисов няма нищо общо”, коментира пред “24 часа” Янков, който е левият водач на добричката листа.

“Явно г-н Мартинов се страхува от реакцията на Бойко Борисов, която се очертава да е по-остра и действията му по-строги дори от правораздавателната система. Вероятно самият Борисов иска да пресече подобна информация за ръководители на ГЕРБ от други области, затова е толкова категоричен”, допусна той. / 24 Часа