Adsense-top

Срам и позор! ГЕРБ се огъна – остави финансирането на соросоидните организации!


ГЕРБ се огъна! Оттегля поправките анти „Америка за България“ 
ГЕРБ се огъна и се отказа да забрани външното финансиране за магистратските НПО, след като в интервю помощник държавният секретар на САЩ Хой Ий заяви, че те били антиамерикански. Вчера щатският политик беше на среща и при премиера Бойко Борисов, информира Канал 3.
Днес пък бърза среща с него е имал и американският посланик Рубин, който обсъждал българския договор с Македония.
Официално лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че в партията имало чуваемост и щом имало напрежение в обществото, визирайки протестите, те с премиера Борисов предпочитали да заложат на градивността. Цветанов отрече да е имало външна намеса – нито от Америка, нито от Брюксел.
Той даже изтъкна колко много пари е изсипала за благотворителност „Америка за България“ у нас – общо над 170 милиона. От тях 105 млн.-  само за образование.
„За дейността на Фондация „Америка за България“, която стана много популярна в последните няколко години, мога да заявя категорично, че парите, които са осигурили за подпомагане на сектори и на неправителствения сектор, са в размер на над 170 млн. долара. Само за образование има проекти, които са реализирани в размер на 105 млн. лв. Нека да спрем с тези спекулации, с опитите да се противопоставят определени донори в страната, които могат да подпомагат за развитието на България, гражданския сектор и за всички секторни политики, които могат да бъдат подпомагани, както с Норвежката програма, Швейцарската, ЕК и фондовете от ЕС, в това число и Фондация „Америка за България“, заяви Цветанов.
Само след два часа се очаква правната комисия да изтегли въпросния текст от Закона за съдебната власт преди второто му четене, след като НПО, финансирани отвъд океана, като „Съюза на съдиите“, изреваха до небето, че им орязвали правата. В партизанската война се включиха „Правосъдие за всеки“ и Христо Иванов, който също има опит като бенефициент от близкото си минало на шеф на НПО. / БЛИЦ
След интервю на американски чиновник ГЕРБ оттегля промените в закона за съдебната власт
Управляващите оттеглят промените в закона за съдебната власт, свързани с финансирането на магистратските организации, защото в момента не било удачно приемането им. Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Проектът за изменения в закона за съдебната власт не беше включен в програмата на парламента, пише „Дневник“. Това става два дни след като висш американски чиновник изрази безпокойството си от промените, които предвиждаха забрана за финансиране на български магистрати от страна на чужди НПО.
Бойко Борисов и Хойт Брайън Ий
В интервю за сайта Клуб „Z“ Хойт Брайън Ий, който е зам. помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, отговарящ за отношенията на САЩ със страните от Централна и Южна Европа, заяви следното: „Запознат съм с този проектозакон и, нека бъда откровен, съм обезпокоен от него. Защото излиза, че той пречи на „Америка за България“ или която и да е организация в САЩ да предоставя подкрепа на съдиите, прокурорите и служителите на Министерството на правосъдието.
Ние смятаме, че такава подкрепа е от голяма полза не само за юристите, но и за българския народ. Вече 27 години, откакто САЩ, а също и независимата фондация „Америка за България“, осигуряват съдействие, за да помогнат за заздравяването на съдебната система в България, за да бъде тя по-ефективна, по-прозрачна и по-професионална и да създаде условия за предотвратяване на корупцията. Така че ние смятаме, че трябва да бъде позволено тази помощ да продължи. Ако „Америка за България“ е заинтересована да оказва такава помощ и съдиите, прокурорите, служителите на Министерството на правосъдието искат да я получават, не виждаме причини тя да бъде спряна.
Надяваме се, че отговорните за този законопроект – аз на този етап не знам каква точно е целта му, мога да говоря само за това, което възприемам като потенциален ефект – ще помислят много внимателно върху възможния му ефект върху хората, възползващи се от този вид подкрепа, която в продължение на 27 години бе от полза за съдии, прокурори и служители в правосъдното министерство от най-високите до по-ниските работни нива.“
Днес правната комисия трябва да разгледа промените на второ четене. Те предвиждаха ограничаване на възможността за финансиране на съсловните организации на магистрати от чужди държави. Първоначално измененията, внесени от депутати от ГЕРБ, включваха изцяло забрана за външно финансиране. След първо четене и след заръка на премиера Бойко Борисов, бяха внесени предложения да е възможно да се получават средства от държави на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. По този начин щеше да се ограничи финансирането от САЩ.
„Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правна комисия и след това в зала“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. До този извод управляващите били стигнали след дълги консултации с неправителствения сектор и браншови организации, заяви Цветанов.
От думите му се разбира, че комисията ще разгледа останалите предложения, които включват възможността членовете на този съдебен съвет да се върнат на по-добри позиции в съдебната система, след края на мандата им.
„Има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно, за това ще оттеглим тези текстове (бел. ред. за финансирането) на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. Те са част от мерките от цялостната ни стратегия за Съдебната реформа от януари 2015 година“, обясни Цветанов.
„Америка за България“ е финансирала проекти за около 170 млн. долара, от които 105 само за образование“, коментира още той.
„Нито е имало, нито ще позволим намеса на каквато и да е била държава в начина, по който се управлява страната и законодателната ни програма“, отговори Цветанов на въпрос на „Дневник“ дали е имало дипломатическа реакция от страна на САЩ във връзка с проекта.
Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с Хойт Ий, зам. помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси. В интервю за „Клуб З“ Ий заяви, че проектът за промяна в закона за съдебната власт звучал антиамерикански.
Срещу промените се обявиха много организации на магистрати, както и фондация „Америка за България“, според които със законопроекта България отстъпва от евроатлантически ценности, зад които е застанала. 

Източник: ГЛАСОВЕ