Adsense-top

Русия гони над 700 американски дипломати от посолството на САЩ


Русия гони над 700 американски дипломати и технически персонал от посолството на САЩ. Заедно със семействата им това прави около 2000-3000 души.
По този начин персоналът на руското посолство във Вашингтон и на американското в Москва се уеднаквява – по 455 служители.
Русия отговори на американските санкции, налагайки контра санкции. Руското външно министерство обяви въвеждането на мерки, които са удар по дипломатическото представителство на американците.
Американският сенат одобри новите санкции, които ще бъдат насочени срещу Русия, Северна Корея и Иран. Президентът Доналд Тръмп може да наложи вето, но този политически ход е малко вероятен.
От началото на следващия месец американското посолство трябва да преустанови използването на всички складови помещения на улица „Дорожная“ в столицата Москва, както и вилата в „Сребърен бор“.
Това става ясно от разпространена информация на руското външно министерство, съобщи ТАСС. Освен това общият брой на персонала, работещ в американското дипломатическо представителство и консулства, трябва да бъде намален до 455 души.
Руското външно ведомство посочи също така, че запазва правото си да наложи допълнителни мерки, които могат да окажат влияние на интересите на Съединените американски щати. В петък Руското Министерство на външните работи обяви въвеждането на контрасанкции в отговор на предложените от САЩ нови ограничителни мерки, предава ТАСС, цитирана от БТА.
„От 1 август посолството на САЩ в Русия трябва да преустанови използването на всички складови помещения на улица „Дорожная“ в Москва и вилата в „Сребърен бор“, съобщиха от руското външнополитическо ведомство.
Освен това руските власти отбелязаха, че общият брой на персонала, работещ в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде намален до 455 души.
„В случай на едностранни действия на американските власти за намаляване броя на нашите дипломати в САЩ ще последва огледален отговор“, предупредиха от руското Министерство.
От ведомството допълниха, че си запазват правото да въведат други ограничителни мерки, които могат да засегнат интересите на Вашингтон.

Източник: 24 Часа