Adsense-top

Станишев се изпусна: Няма да има спасение за ТЕЦ-овете, закриваме 40% от държавата, ако останем в ЕС

Лидерът на ПЕС и влиятелен евродепутат Сергей Станишев "изплю камъчето", че няма да има спасение за българските ТЕЦ. Нито в Парламента, нито в Комисията има мнозинство за промяна на решението. В някои от комисиите мнозинството е дори по-лошо за нас от онова фатално 66:34%, с което ни обезглавиха.
Няма да помогнат и т.нар. "дерогации". Те са за максимум 4 години - т.е. от 2021 до 2025 г. През това време трябва да наливаме пари за модернизации. Ако не го направим, дерогация няма да има. А парите са около 3 милиарда лева. Ако такава сума се вложи, токът ще трябва да поскъпне поне двойно.
Т.е. казано по-просто, предстои закриване на 40% от енергетиката. 120 хиляди души ще останат без работа, а стойността на ТЕЦ-овете, които трябва да закрием, е милиарди левове.
При тези обстоятелства, макар на Станишев да му се иска да си взима огромната заплата, за България изниква въпросът трябва ли изобщо да остава в ЕС. Ако след АЕЦ "Козлодуй" трябва да платим втора такава огромна цена, то всички фондове, дето сме получили, ще са капка в морето на загубите.

Добри Божилов
10.07.2017