Adsense-top

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3%! Имиджът на "Воля" се клати, ДОСТ изчезва


Всеки трети българин е песимист за развитието на страната, а 40 живеят с мисълта, че стандартът им ще се влошава.
 Това сочи национално представително изследване на Агенция Медиана, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки.
 От агенцията посочват следните основни изводи: 
 (Изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи.) 
 - В обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване са близо два пъти повече – 34 %.
  - Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.
 - Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен материален стандарт дава отражение и върху отношението върху правителството. Тук наблюдаваме подчертан скептицизъм. Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54 % : 26 %). 
- Вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната са 22 %, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши са 30 %. Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.
 - Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива.
 - Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която наблюдаваме (с леки промени) вече повече от половин година.
  - ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние. 
 - БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент.
 - Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори. 
 - „Воля“ е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента.   
 - ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. 
  - ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).
 -„Реформаторския блок“ продължава да води своеобразен задгробен живот. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.

Източник: Епицентър