Adsense-top

ГЕРБ лъжат за дълга - изтеглили са заем, за да го платят... Увеличението нето е с 2 милиарда...

Една от най-помпозните лъжи на ГЕРБ се случи тия дни, покрай падежа на голяма вноска по външния дълг. Става дума, между другото, за дълг, взет от Симеон Дянков, т.е. пак от ГЕРБ. Но да оставим това настрана - един ГЕРБ взима, друг ГЕРБ плаща, крайното натрупване на лихви - на народен гръб. Да оставим това настрана и да погледнем какво точно е станало.
Правителството действително е изплатило 950 милиона евро стар дълг. Но това не е станало с "чисти пари", т.е. икономиката върви и събираме данъци. Това е станало с нов дълг, който е изтеглен миналата година. През март 2016. Този заем е приблизително двойно по-висок от сега изплатения. Той е 1.944 милиарда евро.
Именно с пари от него е изплатен предният заем. А чисти 1 милиард евро от този нов заем си остават, и си се добавят към дълга.
Правителството популира, че намалило общия дълг с 950 милиона евро. Но всъщност то го е увеличило с 1 милиард. Теглиш 2 милиарда, плащаш 1, какъв е резултатът? Плюс или минус?
Правителството се хвали, че намалило дълга от 12,8 на 11,8 милиарда евро. Но пропуска, че изначално той е бил 10,8 милиарда евро, преди последната дългова порция. Нетното увеличение е 1 милиард евро, т.е. 2 милиарда лева.
В случая говорим само за тази част от герберските заеми, която е от 2016. Не говорим за натрупаните през 2015 и преди това. Нито за току що взетите нови заеми за заселване на бежанци...

Добри Божилов
09-07-2017