Adsense-top

Русия удари ИДИЛ с най-новата ракета Х-101, САЩ и саудитците не я засекли...

Стратегическата авиация на Русия нанесе удар по военни обекти на "Ислямска държава"(ИД) в Сирия с последно поколение крилати ракети, предаде ТАСС. "Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха на 5 юли в Сирия удари с крилати ракети Х-101 по обекти на бойци на "Ислямска държава". В резултат на удара са били унищожени три големи склада с оръжие и боеприпаси", съобщи руското Министерство на отбраната. Стратегически ракетоносци Ту-95МС, излетели от аеродрум Енгелс от територията на Русия, извършиха полет с дозареждане във въздуха и нанесоха удар с най-нови крилати ракети Х-101 по обекти на терористите от ИД на границата на провинциите Хама и Хомс в Сирия. От ведомството уточниха, че в резултат на удара са били унищожени три големи склада с оръжие и боеприпаси, също и команден пункт на терористите в района на град Акербат, което е било потвърдено от данни на разузнаването.
Ударите с ракети Х-101 са били изпълнени с отдалеченост от около 1000 километра. Стратегическите бомбардировачи са били прикривани от изтребители Су-30СМ от авиобаза Хмеймим. След успешното изпълнение на бойната задача всички руски самолети са се завърнали по летищата на основното си базиране. Х-101 е руска стратегическа ракета с въздушно базиране, създадена с използването на съвременни технологии за намаляване на радиолокационната видимост. Ракетата може да поразява цели на разстояние до 4500 километра. Х-101 могат да носят и ядрена бойна глава.
Слухове от Пентагона сочат към объркване там, както и в стратегическото командване за региона, разположено в Саудитска Арабия. Никой не е видял тези ракети на радарите, което значи, че с тях може да се удари всяка цел по света, изневиделица, и без никакво предупреждение.