Adsense-top

Референдум за златодобива в Трън


Днес на местен референдум в Трън решават дали искат, или не в общината да се добива злато.
Въпросът, на който гласуващите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“, е: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми“.
Засега гласуването преминава спокойно, съобщи от село Неделково пратеникът на бТВ Нели Тодорова.
Най-общо казано местните избират между това да се развива златодобив в региона или да опазват околната среда, коментира тя. Поддръжниците на златодобива посочват, че ще има работни места, районът ще се съживи и хората ще се върнат. Противниците контрират, че ще бъдат създадени сериозни екологични проблеми, защото където има злато, има и уран, макар и не в индустриални количества.
На изборите в Трън ще гласуват и местен референдум за или против добива на злато в района, затова, за популяризирането му, днес беше организирано изкачване на връх Стража в Парамунската планина
Въпросът на референдума е зададен толкова сложно заради изискване в закона, според което „референдум се брои, ако накрая отговорът е „Да“, обясни политологът Евгений Дайнов, който е наблюдател на гласуването. В случая тези, които искат да няма златодобив, трябва да кажат „Да“, а тези, които искат да има, трябва да гласуват с „Не“.
В цялата община право на глас имат около 3400 души. За да е ефективен референдумът, в него трябва да са участвали 40% от жителите на общината, или около 1400 души.

Източник: Гласове