Adsense-top

Нинова: Политическата класа няма воля да се пребори с корупцията

Резултат с изображение за изображение корнелия нинова

Политическата класа няма воля да се пребори с корупцията, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за "Събуди се” по NOVA.
Тя подчерта, че партията й застава зад идеята на президента Румен Радев за създаване на независим орган, който да изкорени корупцията от високите етажи на властта.
„Трябва да намерим 15 души в държавата, които да бъдат абсолютно независими и добре платени. А самият закон лесно се пише”, заяви Нинова.
Президентът Румен Радев заяви в събота, че в България ще има истинска правосъдна реформа, когато бъде създаден единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той определи като „димна завеса“ изместването на темата за предлаганите и осъществявани промени в българското правосъдие с опита да се фокусира общественото внимание върху изправността на автомобилите на Националната служба за охрана.
„В концепцията за съдебна реформа и дори в предлагания от есента антикорупционен закон липсва най-важното – не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта“, заяви президентът.
Румен Радев припомни, че преди няколко дни е приключила поредицата от негови консултации с всички отговорни ръководители в съдебната ни система и открои най-важната промяна, отчетена от представителите на правосъдието.
„За първи път имаме пряк дистанционен избор за членовете на Висшия съдебен съвет. Това означава хората в тази система да преценяват сами без натиск отвън“, заяви президентът. Най-важното условие за ефективността на една система са професионализмът и моралните качества на магистратите, добави държавният глава.
Той отбеляза, че е "крайно време да се сдобием с много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение - такова обвинение, което да издържа в съда“. Според държавния глава в този орган трябва да влизат служители от ДАНС, разследващи полицаи, специалисти по информационни технологии, в областта на банковото и финансовото дело.
В интервюто днес Нинова призна, че
партиите, включително и БСП, не са „достатъчно активни по темата за съдебната реформа”.
„Имаме желание и воля всички, които са пристъпили закона да си получат наказанията. Искаме това да стане с налагането на бързите и справедливи производства. Съдии трябва да се водят само от закона, а не да взимат решения по политически, икономически или други причини”, каза тя.
„Бойко Борисов обещава, но след това не изпълнява – това е тежък грях в политиката”, смята лидерът на БСП. Тя посочи още, че министър-председателят „не уважава институциите и държавността, което е катастрофално за един премиер”.
„Той не споделя пред парламента плановете си и ангажиментите, които поема. А България все пак е парламентарна република”, коментира още лидерът на социалистите.
Нинова потвърди, че БСП иска да придобие от държавата правото за ползване на паметника на връх Бузлуджа за най-малко 10 години.
„Първоначално искаме да го консервираме и да спрем разрухата. След това ще съберем екип от архитекти, които да го реставрират. Ще открием и дарителска кампания за събиране на средства за реставрацията”, каза още Нинова.
Тя потвърди, че до края на годината левицата ще има и собствена телевизия.

Източник: Вести.бг