Adsense-top

Генерал от САЩ: ВКС на Русия водят пилотите ни до нервно изтощение


Американски генерал се оплака колко много проблеми на американците причиняват руската и сирийската авиация. Нещо повече – проблемът е дълбоко психологически.
Генерал Чарлз Коркоран от ВВС на САЩ споделя пред изданието „Милитъри“ (Military), че през последния месец американски военни пилоти на три пъти са искали разрешение да свалят „подозрителни и опасни“ сирийски изтребители. Във всичките три случая „беззащитната авиация“ на САЩ спешно е напускала района, тъй като американците са се страхували от евентуалните действия на сирийските или руски самолети.
„Опитваме се да деескалираме обстановката в Сирия. Тук сме, за да се бием с „Ислямска държава“, но ще защитаваме самолетите си от сирийските проправителствени сили“, каза Коркоран, но не даде доказателства, че Сирия действително е атакувала американски изтребители.
В неделя американската коалиция свали Су-22 на сирийските ВВС, а във вторник за пореден път атакува сирийските проправителствени сили: беше свален дрон на опълчението, за което се смята, че е контролирано от Иран. След това руското МО прекрати сътрудничеството си с Вашингтон в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти в сирийското небе и обяви, че ще съпровожда със средства за ПВО всички летателни апарати на американците и техните сателити в зоната на изпълнение на бойни задачи в Сирия.
Според Коркоран е наложително американските летци да имат право да демонстрират агресия спрямо руснаците, но командването не позволява това по напълно разбираеми политически и дипломатически причини и препоръчва пилотите да се обърнат към психолог.
Целият този психологически сблъсък няма отношение към реалната политика, пише „Взгляд“. Но крайната преумора и психологическо изтощение са реален факт за действащите части на американската армия, включително авиацията. И с това трябва да се направи нещо, иначе историите за „руското безразсъдство“ във въздуха, които се носят, в един момент ще причинят беда, отбелязва изданието. / Руски дневник