Adsense-top

Приказка за добрия премиер и лошите придворни или .... на крива ракета, космосът й е крив

Премиерът добротворец и злите придворни

Позорът има безброй измерения, но когато органите на реда заплашват с протести, адресат на исканията им, освен управляващите, се оказват и обикновените хора. Които с основание си задават въпроса - щом полицаите се бунтуват, кой ще ни пази нас. И как това съсловие да съхрани и малкото останал респект към себе си, когато се пазари за заплати, а личният състав ходи опърпан. Полицаите могат да срещнат съчувствие у някои порядъчни граждани, но това едва ли ще им помогне с нещо.
Както знаем, най-големият кошмар за премиера са протестите във всичките им форми, които той приема като лична обида. И в случая, както нищо не можеше да се направи, изведнъж на Националното заседание на ръководството на МВР Борисов заповяда: "Имаш 10 милиона. Незабавно им ги раздай да си купят летни дрехи. Да ви облека със зимните дрехи и да ви изкарам сега на улицата?". Разпореждането бе към министър Валентин Радев, който гледаше виновно, като момче, хванато на съседска череша. Класиката бе пълна - министърът - лош и стиснат, премиерът - загрижен и ларж. Остава да видим, ще тушират ли напрежението извадените милиони от цилиндъра или това няма да умилостиви готвещите протест от 5 юли полицаи.
Добрините на премиера не свършиха тук. 24 часа след като министър Лиляна Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош, Борисов го върна на поста, а оттам скорострелно излетя пишман-наследникът му, като след хитлеристки поздрав. Мотивите на Павлова отидоха в коша. А те бяха повече от сериозни - дворецът работел без задължителния за търговско дружество бизнес план, нямал инвестиционна програма, оздравителен план. Липсвали правила за работа, както и правила за възлагане на обществени поръчки. Боршош не предоставил поисканите от Павлова финансови отчети за последните две години, а и дал хвърчащи листа с финансовата загуба, която тя пресметнала на 9 милиона лева.
"За последните два месеца поради действия или бездействия на г-н Боршош няма и милиметър напредък по ремонта на НДК", допълни Павлова, разтревожена, че ще се издъним жестоко пред чужденците, които ще посрещаме като домакини на ЕС.В часовете след малотрайното уволнение се надигна вълна от подкрепа за Боршош, който за градската, разбирайте софийската, десница, е нещо като Цонко Цонев за метъл съсловието у нас. Готин пич, който съживил "мъртвеца" след епохата "Друмев" и изхвърлил гащите от културния храм. И няма значение, че се отчита сериозна финансова загуба - нали така или иначе от култура не се печели, а държавата е длъжна да налива, за да не оскотеем съвсем от безкултурие.
Докато още не знаеше, че ще го върнат на поста, уволненият Боршош си изплака мъката във фейсбук: "Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона".
След което нещата се случиха бързо. Борисов направи очна ставка с Боршош и Павлова, върна го на поста и отне НДК от министерството й, като го прати към ведомството на Боил Банов. И заваляха благодарности. "След изключително важната среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в своята интелигенция, има достойно бъдеще", с комсомолски плам декларира Боршош, който щял да работи с удвоени сили след реабилитацията си. А под "своята интелигенция" явно визираше защитилите го пламенно Ваня Щерева, Веско Ешкенази и групата #ИазСъмНДК, публикувала заслугите му към културата.
И натискът, и беззаконието, от които проплака Боршош, изчезнаха скоропостижно. Павлова се оказа лошата, Бойко добрият, а за да е пълна идилията дори и душманката му благодари на премиера. С това решение давал възможност на екипа, с който Павлова работи да се фокусират върху същинската работа по политическите приоритети и по подготовката и провеждането на председателството на България на Съвета на ЕС.
Жив да го ожалиш добрият ни премиер, с какви лоши хора се е обградил. Слава Богу, от приказките знаем, че доброто побеждава.

Източник: Факти.бг, заглавието е на редакцията на Гъдел Нюз