Adsense-top

Валерия Велева: За едно безсмислено интервю на Борисов по Нова тв

Резултат с изображение за изображение валерия велева

Сигурно мнозина зрители като мен са се чудили какво е това интервю на премиера Борисов по Нова тв тази сутрин, което в по-голямата си част се занимаваше с болтовете на колите на НСО, с това дали министър-председателят би отишъл на гей-парада и дали би искал да живее и да управлява в разкоша на Белия дворец на Ердоган…
 Дипленето на дребнотемието, заяждането и непрекъснатото налагане на вижданията на водещите превърна разговора с министър-председателя по едно време в махленска свада. Но моменти си мислех, че в студиото не бе премиер, а автомонтьор от гаража на НСО.
Съжалявам, че трябва да го кажа, защото уважавам Ани и Виктор, но все по-често при тях вече се забелязва самозабравянето, поведението от позицията на “последна инстанция”, диктата на водещия върху госта, а не уважението и професионалното умение да се измъкне от него необходимата информация.
Най-важното и най-сложното за един журналист е да не вади на показ личните си пристрастия, когато води интервю. При Ани и Виктор това правило в журналистиката отдавна е нарушено. Нещо повече, техните разговори с политиците често се водят  от камбанарията на личните им позиции и амбиции, а не на обществените.
 В това първо интервю на Борисов, откакто пое третия си мандат, липсваха сериозните проблеми на обществото, горещите теми от света, драмите в сърцето на ЕС, където той ще бъде в предстоящите два дни и буквално от студиото се качи на самолета за Брюксел.
 Не чухме каква ще е позицията му на срещата на върха, какво ще отстоява в Берлин, не чухме за проблемите ни пред европредседателството, за агресията и противопоставянето, за целите, които си поставя кабинета в контекста на новата среда в Европа. Ани и Виктор не се поинтересуваха какво пише в Договора с Македония, който е засекретен вече 10 години, и е на път да разпали нова политическа криза в съседката ни. 
 Вероятно “сериозното” не е в медийната политика на Нова тв, вероятно там предпочитат да си мислят, че като “разкъсат” госта с уж неудобни въпроси, си вдигат рейтинга или се изкачват до върховете на “независимата” журналистика. Нищо подобно не се случи! Всичко, което каза Борисов сутринта, вече бе изречено от него – и за битката с чиновниците, и за министрите, които няма да излизат в отпуск, докато не се намали административното бреме, дори за Ердоган нищо ново не успяха да “измъкнат” колегите. А можеше, защото именно тази среща е недостатъчно медийно осветена. Но за това се иска сериозна подготовка, а не “прелитане” над темите.
 Борисов е най-благодатният политик за интервю, защото винаги е прям, директен с цветущ език. Но това не означава, че не трябва да се готвиш за разговора с него, а да разчиташ нанеговата импровизация, която винаги ще роди нещо интересно. 
 За първи път си позволявам публично да критикувам колеги за работата им, но тазсутрешното събеседване с премиера по Нова тв е пример как не трябва да се води интервю с когото и да било.
Какафонията бе толква абсурдна, че на моменти Ани обясняваше на премиера точно какво е искал да каже Виктор с току-що зададения от него въпрос. А въпросите на Виктор бяха всъщност дълги изложения на неговите мисли, често невчесани.
 Накрая пък бе израз на страхотно неуважение почти да изгониш госта си с репликата “Няма време, няма време”, след като самите водещи пропиляха това време с безсмислените си на моменти въпроси.

Източник: Novini.bg