Adsense-top

Тереза Мей: Стига! Твърде толерантни сме към екстремизма у нас!

Резултат с изображение за изображение тереза мей

Не можем и не трябва да се правим, че нещата могат да продължават по начина, по който са били. Нужна е промяна. Това заяви британският премиер Тереза Мей след терористичната атака в Лондон вчера вечерта, отнела 7 човешки живота, предадоха световните агенции.
 „Има твърде голяма толерантност към екстремизма в нашата страна”, подчерта тя.
 Мей отбеляза, че случилото се е трета мащабна атака за последните три месеца, а освен това службите са пресекли в зародиш 5 други готвени нападения. По думите й терористите от Лондон и Манчестър не са свързани, но се вижда нов тип екстремизъм – използване на най-примитивни средства при имитиране на вече извършени другаде терористични актове.
 „Макар последните атаки да не са свързани в общи мрежи, те имат връзка. Свързва ги злокобната идеология на ислямския екстремизъм (…) това е извращение на исляма и извращение на представата за това каква е истината”, подчерта Тереза Мей.
 Като конкретни мерки тя набеляза по-тежки присъди за тероризъм, повишаване на правомощията на полицията и спецслужбите, както и действия, които да извадят от изолацията определени социални групи. „Ние трябва да живеем не в серия от сегрегирани общества, а в едно наистина Обединено кралство”, подчерта премиерът.
 По думите й екстремистите имат и „безопасни пространства онлайн”, като за това са виновни големите компании, които притежават основните социални платформи. „Трябва да работим с партньорските демократични правителства за постигане на международни споразумения, които регулират киберпространството, за да ограничим разпространението на екстремизма”.
 По думите й борбата с радикалните ислямисти не може да стане само чрез антитерористични операции. „Тя ще бъде разгромена когато душите на хората не гледат към насилието и когато направим така, че те да разберат нашите британски и плуралистични ценности са по-добри от всичко, което могат да им предложат проповедниците на насилието”.
 Борис Джонсън към терористите: Времето ви изтече!
 Британският външен министър Борис Джонсън излезе с официално изявление относно терористичния атентат в Лондон, при което загинаха седем души, предаде „Гардиън“.
 "Днес колективно сме решени да победим терористите и тяхното нихилистично верую. Към тези, които симпатизират, подкрепят, помагат или укриват тези убийци по какъвто и да е начин: стига вече. Времето ви изтече. Кладенците на толерантността пресъхват. Няма да ви позволим да пречите на нашия живот и демокрация“, заяви Джонсън.
 "В седмицата на парламентарните избори милиони хора трябва да чуят аргументите на политическите страни. Не може техните права да бъдат отнети от терористи. Милиони лондончани ще продължат с ежедневието си. Те ще отидат на кръчма, на музей, на парк или на представление. Отговорът е британците да продължат с работата си както обикновено в дух на опълчване. Това е най-добрият отговор“, посочи външният министър.

Източник: Епицентър.бг