Adsense-top

Прокуратурата обясни схемата за изнудване, която Марешки прилагал към конкурентите

Резултат с изображение за изображение румяна арнаудова

Извършени са престъпления против собствеността – изнудване или рекет. Според доказателствата на прокуратура Варна са рекетирани аптеки, за да прехвърлят собствеността си на Веселин Марешки.
 Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на БНТ.
 „Подложени са на били на натиск конкурентите на аптеки Марешки. Имаме доказателства, че приближени на Марешки, включително и изпълнителният директор на агенцията по лекарствата са съдействали аптекарите да прехвърлят изцяло, или част от дяловете си на фирми, свързани с Веселин Марешки.
 По данни на изпълнителната агенция по лекарства е отнела през 2013г. 13 лиценза, което е прецедент.
 Арнаудова разкри и каква е била схемата: „Ако не зареждат от аптечната мрежа, или от фирмата дистрибутор на Марешки, ще бъдат отворени т.нар. наказателни аптеки. Такива много случаи е имало в цяла България – Супер Нова или Лидер, те са работили с цени по-ниски с 10% и по този начин са били принудени конкурентите. Ако се съгласят ще работят на пазара известно време, ако не – ще ги фалира“, посочи Арнаудова.
 „Собствениците на аптеките са получавали директни заплахи от тези установени 3 лица. Марешки им е обяснявал предварително каква е схемата. Ако се съгласят са поработвали известно време. Хората са били не само предупредени, но и убедени във възможностите на Веселин Марешки“, каза още тя.
 Според прокурорите от Варна е имало организирана престъпна група, но според специализираната прокуратура няма. Тепърва предстои да стане ясно дали делото ще бъде върнато в специализираната прокуратура. „Считаме, че има доказателства за форми на съучастие и на други лица, но нека да съберем още доказателства“, разкри още говорителят на главния прокурор.

Източник: Епицентър