Adsense-top

Кунева триумфира, влизаш с "тройка" в НПМГ...

 

316 е тази година минималният бал за приемане в НПМГ. Това може да ви звучи абстрактно, с оглед на променените методи за балообразуване. Но преведено на по-прост език, то означава, че теоретично е възможно да влезете в най-елитната някога гимназия с оценка от типа на "тройка".

Балът се образува  по различен начин за различните специалности, но като цяло е нещо от типа 1 х "Оценката по български" плюс 3 х "Оценката по математика" от национално външно оценяване. Отделно се добавят с по-ниска тежест две оценки от дипломата.

Така за ученик, който има отлична диплома (такава в съвременната образователна система имат дори някои роми, които не са стъпвали в училище), ще е съвсем лесно да влезе. Трябват му само 50 точки (от 100 максимум) по български и 56 точки по математика. Това е горе-долу "четворка", според скалата за приравняване на оценка към точки. Но теоретично, при неравномерни оценки, може да излезе да влезеш и с "тройка". Например ако си много добър по български и имаш 90 точки, то може да се уредиш и примерно с 42 точки по математика. Което е между тройка и четворка. Повече към тройка. А ако пък имаш примерно 72 точки по математика (това е оценка горе долу малко под 5-ца), може да влезеш и с нула точки по български. С двойка...

И това е още на първо класиране. Има още 2 класирания, на които балът пада. Понякога има и четвърто класиране. Т.е. съвсем реално е да има приеми на тройкаджии.

В някои училища е още по-зле. В топ 25 има школа, в които се влиза с бал 250. Още на 1 тур. Т.е. стигат ти две "тройки" на матурите след 7 клас.

Най-високи тази година са баловете в СМГ, немската гимназия, испанската, 73-то, както и в ТУЕС. Само там баловете са над 400 точки (т.е нещо от типа на оценка 5). Но при второ и последващо класиране е възможно и там да паднат.

В крайна сметка, резултатът от образователната реформа на Кунева е ясен - в елитните гимназии вече няма да влезе само онзи, който не иска. Премахването на приемните изпити, което беше "европейска ценност", доведе до това елитните гимназии да се превърнат в една елитна пародия...

ГН