Adsense-top

Борисов: Европа става зависима от Турция. България и Турция са еталон за добросъседство


България трябва да има нормални отношения с Турция. Европа става зависима от Турция с газовите коридори. България е длъжна да се върне в тази игра и да участва активно в нея.
Това каза пред журналисти след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган премиерът Бойко Борисов в Анкара, предаде Канал 3.
„Исках да чуя повече от кухнята, какво се прави в Сирия, кой какъв герой е. С Ердоган не сме коментирали теми, които могат да ни развалят настроението“, каза още Борисов.
„Без Турция няма да има охрана на границата. Ако ЕС се забави с подписването на реамнистията, се разбрахме, ние, двете страни, сами да си я подпишем. На практика сега имаме нулев натиск и искаме да го облечем в споразумение.
С президента Ердоган се опитахме да се концентрираме върху това, което може да изградим. Теми, които биха ни влошили настроението, се стараехме и двамата да не ги слагаме в дневния ред“. Разказа пред журналисти Борисов.
„По много теми разговаряхме с президента на Турция. По време на референдума бяха изпуснати нервите от много страни. Сега вече обстановката се нормализира, след като референдумите и изборите минаха“, добави още той.
„Ние сме входа от Азия към Европа. Трябва да направим така, че да има нормални отношения между Турция и Европа. Исках да чуя малко повече от кухнята какво се прави в Сирия. Те водят война, кой какъв герой е в тази война. На практика Европа стана зависима от Турция. Всички газови коридори минават оттам. Тръбите на азерския газ минават през цяла Турция и няма как да стигне до нас без позволението на нашата съседка“, обясни министър-председателят.
Българският министър-председател посети новия дворец на турския президент – „Бештепе” в Анкара.
„За всички е ясно, че ние сме входът от Азия към Европа. Съседът ни Турция има напредък и ние трябва да направим така че да има нормални отношения“, коментира той.
Борисов отчете ролята на Турция за намаляване на бежанския натиск. Той се надява да се изгладят отношенията между ЕС и Турция, за да продължи това добро сътрудничество.
Борисов ще продължи да настоява за продължаване споразумението за бежанците.
Освен това той отчита и важността на южната ни съседка за енергийните ни проекти. Според него азерски газ трудно би стигнал до Европа, без да мине през Турция. По-рано през деня Бинали Йълдъръм и Бойко Борисов разговаряха за възможността за доставки на турски газ.
Борисов беше категоричен, че България и Турция могат действително да бъдат еталон за добросъседство. Той изрази оптимизъм, че и колегите му в ЕС постепенно ще нормализират отношенията, като посочи значението на икономиката и огромния стокооборот между Турция и ЕС.
„След Берлин и Париж, Анкара има своя знак – България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед“, каза министър-председателят Борисов.
Според него по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция.
„България и Турция са две приятелски и съюзнически страни, които имат стабилни връзки, общи допирни точки и много добре изградени близки отношения. Ще развиваме тези отношения на ниво, което да е от полза за двата народа. Ще работим ефективно за просперитета на нашия регион.“ Това заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в резиденция Чанкая в Анкара.
Йълдъръм поздрави Борисов и пожела успех на него и на българското правителство.
Българският министър-председател изрази удовлетворение, че по време на днешните разговори с турския премиер са намерили добро сближаване по редица теми, включително относно енергийните проекти.
Борисов напомни също за огромния натиск на бежанския поток по границата. Той подчерта, че ниският натиск в момента се дължи на споразумението между Турция и ЕС и на усилията на Турция да задържа бежанците.
Премиерът Йълдъръм напомни за опита за преврат през юни миналата година. „Европа реагира, бих казал, с мълчание, но Вие и България открито осъдихте тези действия, не се ограничихте само с това, но и в кратък период посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ, правителство и президент. Благодаря за тази ваша подкрепа“, изтъкна той.
Според премиера Йълдъръм прави чест на министър-председателя Борисов откритото и приятелско отношение към българските граждани с турски произход.
„Вие сте подкрепа за тях и се явявате гарант и фактор, който ограничава крайни радикални действия“, добави той.
Турският министър-председател също акцентира върху предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., което по думите му е важно за европейската перспектива на Турция. „България до момента има принос към укрепване на регионалната стабилност и подкрепа за нас, надяваме се това да продължи и в бъдеще“, заяви Йълдъръм.
Турция поиска от Борисов по време на българското европредседателство евровизите за турските граждани да паднат, както и пътна карта за влизане на Турция в ЕС.

Източник: Канал 3/ Епицентър.бг