Adsense-top

Горбачов отговори на критиките от страна на Путин по повод СССР и НАТО

Резултат с изображение за изображение горбачов путин

Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов изрази недоумение във връзка с критиката по негов адрес от страна на руския президент Владимир Путин - относно необходимостта от писмена гаранция от НАТО за неразширяването на организацията на изток, съобщи "Интерфакс". 
"Що се касае до "грешката" на Горбачов, то в тези условия дори да се обсъжда този въпрос беше юридически невъзможно. До юли 1991 година съществуваха два военно-политически блока – НАТО и Организацията на Варшавския договор. Страните-членки на ОВД не поставиха този въпрос", каза Горбачов. 
Владимир Путин, в отговор на въпрос от американския режисьор Оливър Стоун относно споразумението между Съветския съюз и НАТО за неразширяване на алианса на изток, напомни, че "това не е било гарантирано на хартия" и нарече това грешка на Горбачов. 
"Не разбирам какво предизвика такова изявление от президента на РФ", заяви пред "Интерфакс" Горбачов, като подчерта, че не трябва да се забравя това, което е направено по онова време в областта на международната сигурност. 
"Състояха се исторически срещи между лидерите на САЩ и СССР в Женева, в Рейкявик, в Малта. Те, в крайна сметка, доведоха до създаването на предпоставки и подписването на безсрочен Договор за пълна ликвидация на всички ракети от среден и малък обсег, Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, Договор за обикновените въоръжени сили в Европа, за обединението на Германия и, накрая, за приключване на Студената война", напомни бившият президент на СССР. 
При това той подчерта, че разширяването на НАТО е започнало дълго след като той е престанал да бъде президент – най-активен е процесът след 2000 година. 

Източник: Руски дневник