Adsense-top

Цветлин Йовчев призова: Трябва да помогнем на исляма да се модернизира

Резултат с изображение за изображение цветлин йовчев

Ние сме изправени срещу информационната война, която терористите водят със западния свят и не можем да се справим само с конвенционални средства. Това подчерта пред БТВ бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.
 „Ние все още се фокусираме върху последиците от терористичния акт, а не върху причините”, заяви той във връзка с вчерашния атентат в Лондон. По думите му една полицейска проверка в навечерието на атаката е щяла да покаже само, че бъдещите извършители имат редовни документи и вероятно няма причина да не управляват автомобила, с който след това ще връхлетят върху пешеходци.
 „Ние трябва да се борим срещу тази пропаганда, да ограничим техните възможности чрез мрежите. Посланията им не бива да стигат до хората, които са уязвими. Трябва да се изградят достатъчно сериозни механизми, които да подпомогнат сред тези групи хора да има информираност (…) да подпомогнем модернизацията на исляма, да помогнем на тези идеи, които не са опасни”, подчерта Йовчев.
 Той беше категоричен, че са ни необходими нов тип инструменти за въздействие върху застрашените от радикализация хора: „Източниците на информация трябва да имат друг профил, посланията трябва да са различни”.
 Йовчев отбеляза, че спецслужбите действат превантивно и ефективно, но естеството на работата им не предполага публичност. Той не приема и обвиненията на Цветан Цветанов, че МВР е било буквално разбито по времето на кабинета „Орешарски”.

Източник: Епицентър.бг