Adsense-top

Правителството пада! И ЕНП осъди нацистите и каза на Бойко да ги маха...


Новината съобщи Корнелия Нинова във Фейсбук. Позицията на ЕНП е в отговор на писмо на евродепутата Петър Курумбашев до лидера на групата на ЕНП в парламента. Ето точният текст на Корнелия: 

"И ЕНП осъдиха участието на националисти в правителството. Това става ясно от отговор от Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в ЕП, на писмо от евродепутата от S&D Петър Курумбашев и председателя на групата на S&D в ЕП Джани Питела във връзка със скандала с нацисткия поздрав на зам.-министъра от българското правителство. Вебер заявява, че ЕНП винаги е била на фронтовата линия, когато става въпрос да се защитят европейските ценности, да се води борба с ксенофобията, антисемитизма и езика на омразата. „Ето защо, осъждам подобно поведение, което не може да бъде толерирано в нито едно европейско общество”, пише Манфред Вебер.
Той благодари за писмото от 31 май относно поведението на няколко политици от коалиция „Обединени патриоти“, в т.ч. на заместник-министъра от коалиция „Обединени патриоти“, който бе заснет да отправя нацистки поздрав и заради което той се оттегли от длъжността си."

Пълният текст на писмото: 

"Уважаеми г-н Президент, уважаеми г-н Курумбашев,
Бих искал да благодаря за Вашето писмо от 31 май относно поведението на няколко политици от коалиция „Обединени патриоти“, в т.ч. на заместник-министъра от коалиция „Обединени патриоти“, който бе заснет да отправя нацистки поздрав, и във връзка с което бе налице незабавна реакция от страна на министър-председателя Бойко Борисов, в следствие на която заместник-министърът се оттегли от длъжността си.
Моята политическа група винаги е била на фронтовата линия, когато става въпрос за това да се защитят европейските ни ценности, да се води борба с ксенофобията, антисемитизма и езика на омразата. Ето защо осъждам подобно поведение, което не може да бъде толерирано в нито едно европейско общество.
Оставам убеден, че присъединяването към проевропейски настроените, основни политически сили е единствената сигурна гаранция за това, че бъдещето на нашите държави членки не е оставено в ръцете на екстремисти, подход, който, за съжаление, не бе споделен от Вашето политическо семейство в България, което отказа да си сътрудничи с настоящия министър-председател."

ГН