Adsense-top

Да се предпазим от претенции на Македония, иска Захариева

Да се предпазим от претенции на Македония, иска Захариева

България наистина показа добронамереност, доброжелателност към Македония. България, българското правителство, по-скоро трябва да се предпази от някакви претенции на Македония.
Това заяви външният министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ, коментирайки вчерашното посещение на новия македонски премиер Зоран Заев в София.
Радев поиска от Зоран Заев опазване на войнишките паметници
Радев поиска от Зоран Заев опазване на войнишките паметници
Договорът за добросъседство като ясен регламент за двустранните отношения
Тя разкри, че вчера по време на срещата на Заев с Бойко Борисов е било показано доверие на високо ниво, но все още трябва да се свърши много работа.
Според Захариева срещата е била историческа, тъй като премиерът на Македония е отворил нова глава в историята с посещението на паметника на Самуил, с общото честване на общата ни история, например Илинден и с практическото прилагане на несключени договори.
Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата историяОБНОВЕНА
Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история
Двамата държавни ръководителите ще се поклонят пред паметника на Цар Самуил
Това не трябва да бъде нещо извънредно, а практика, убеден е министърът.
Натрупаните години напрежение са противоестествени. Обнадеждена съм от вчерашната среща...Все не се стигаше до подписването на договора за добросъседство. Силно се надяваме на 2 август да финализираме този договор, на практика да прилагаме този договор, поясни Захариева.
Борисов вижда европейска перспектива за Македония с избора на Заев
Борисов вижда европейска перспектива за Македония с избора на Заев
Приветства решимостта президента Иванов и на новия премиер Заев за започване на реформи в страната
По думите й няма интерес и за двете страни да продължат по стария път още 25 г.
Външният министър подчерта за втори път, че България иска да се предпази от евентуални претенции на Македония, но в същото време ще подкрепи съседката по евроатлантическия й път. Обаче според нея реформирането на Македония зависи от вътрешната политика на страната.
На първо място Заев каза: Македония отворя нова глава в историята си, загърбва тесния национализъм, продължи външният министър и добави, че България винаги е подкрепяла единна Македония по пътя й към ЕС.
Ние сме първата държава, която призна Македония - януари 1992 г., припомни тя.
Захариева изрази надежда, че дългогодишните преговори за договор за добросъседство трябва да приключат през август, подчертавайки, че в доклада за напредъка на Европейската комисия за Македония от 2015 г. се казва, че Скопие трябва да продължи с реформите, включително подобряване на добросъседските отношения с България и Гърция.
В икономически аспект външният министър сподели, че през 2016 г. над 500 хил. туристи от Македония са посетили страната ни, а над 350 хил. българи са били в съседката.
По думите й не само духовната свързаност трябва да се поддържа, но и физическата. По този случай Захариева посочи Паневропейския транспортен коридор № 8 ( свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Македония и България). Топ дипломатът ни смята, че трябва да има общ източник на финансиране за осъществяването на коридора.
Това ще даде тласък на икономическите връзки, тласък на културните и на контакта хората с хората, каза тя.
Захариева изтъкна още, че Македония трябва директно да прекрати непремерените изказвания, които уронват репутацията на България в международен план.
Даде се ясна заявка от новото правителство за нов подход в отношенията със съседите...Няма да е лесно на правителството на Македония. Годините на насадена антибългарска политика са факт. Променяйки посланията, изразявайки ясно желание, надявам се, че Македония ще промени отношението си, добави тя.
Захариева отбеляза още, че посланието на Гърция е същото като на България - "ние също ви подкрепяме по пътя на европейско членство. Нека най-накрая приключи този безсмислен спор".
Министърът на външните работи коментира и представянето на Мария Габриел, която вчера беше изслушвана за еврокомисар по въпросите на цифровата икономика.
Габриел обеща да работи за опазване на данните на европейците от чужди очи
Габриел обеща да работи за опазване на данните на европейците от чужди очи
Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли
Представянето й беше блестящо. Тя отправи много ясни послания и показа, че много добро познава ресора. Това беше признато от всички политически семейства. Убедена съм в позитивния развой, убедена съм, че ще получи одобрението на комисиите, изтъкна Захариева.
Външният министър изрази задоволство от това, че по време на изслушването Габриел е посочила като приоритет киберсигурността и борбата с фалшивите новини.

Източник: News.bg