Adsense-top

АЕЦ „Козлодуй“ с двойно по-скъп ток от американските АЕЦ


Не бъркайте с популярните у нас два „американски“ ТЕЦ-а. Не! Става въпрос за около 60-те работещи в САЩ АЕЦ-а, с около 100 енергийни блока (разбирай ядрени реактора) в тях. Това съобщава агенция Блумбърг (Bloomberg) в края на миналата седмица, в материала си:
More Than Half of America’s Nuclear Reactors Are Losing Money
„Повече от половината американски ядрени реактора (разбирай – блокове) губят пари“
„Повече от половината от американските ядрени реактори изтичат кървави пари (преведено буквално – бел. Г.К.), натрупвайки загуби на обща стойност около 2,9 млрд. долара годишно, въз основа на анализ на Bloomberg New Energy Finance.
Атомните електроцентрали получават от 20 до 30 долара за мегават час за електроенергията си, заяви Николас Стеклер, анализатор в Bloomberg New Energy Finance. Междувременно на тях им струва средно $ 35 мегаватчас, за да работят.“
Смятаме ли? По актуалния курс ЛЕВ-ДОЛАР (1,75) излиза, че щатските АЕЦ получават за един Мега-Ват-час (1 МВт.ч) между 35,00 и 52,50 лева/МВт.ч. Това прави средно около 43,75 лева/МВт.ч.
А на какви цени продава АЕЦ „Козлодуй“? А? Вече няколко пъти ви показвам и разказвам, как през настоящия месец черния пазар на електроенергия, организиран и реализиран от АЕЦ „Козлодуй“ процъфтява. Но за да завършите сравнението си и да се убедите, че заглавието е вярно е достатъчно да си припомните „ЕнерГЕПИйната мафия: Матрялче, обичкам те бе!“. Може пък и „Мутризацията на енерГЕПИката кърти матрял“ да ви помогне?
Това че американските АЕЦ са изправени пред фалит може само да ни радва, но факта, че (из)родната ядрена мафия иска на всяка цена да фалира всички нас е поводи да се замислите? И в настоящия момент министър енерГЕПИка е в Москва, за да договаря нови загробващи всички нас ядрени схеми.

Източник: Георги Котев