Adsense-top

Зоран Заев не отговори на въпроса чий цар е Самуил

Зоран Заев не отговори на въпроса чий цар е Самуил

Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците. Това коментира премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти, цитиран от бТВ.
Зоран Заев не отговори на въпроса чий цар е Самуил
 По думите му в учебниците, в които е учил, е пишело за Солунските братя, които са имали мисии из целия регион. „Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи”, каза той.
Попитан чий цар е цар Самуил, той заяви, че вероятно дебатът за това ще е вечен, но подчерта, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно. „Това обаче е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята нека я използваме за сближаване, а не за разделяне”, категоричен беше той. 
На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален. 
Заев обяви края на дългия период на хладни отношения между България и Македония. Според него причините за това са били политически. 
Той разясни, че на срещата си с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.
Посещението на Заев у нас продължава днес със среща с ръководството на БСП „Позитано” 20.

Източник: Гласове