Adsense-top

Шибаните служби в шибаната държава на вонящата риба


Мисъл като тази на Нобел тук няма да впечатли никого. След като се оказа, че робството ни не било робство, социализмът ни бил сбъркан, а демокрацията – просто преход – главните неща губят смисъл. Затова, каквото й да напишат журналистите, политиците го подминават като мухлясъл хляб. Хляб е, ама опасен за здравето.
Търсете домашния си лекар, ако си нямате работа.
***
В Лондон станало клане, има убити и ранени. Светът съчувства и праща подкрепящи послания. Изпратил и Борисов, как иначе. Убийците викали „Това е за Аллах”. Не просто са клали в негово име, а са му поднасяли жертва, давали са му нещо, което той е искал. У нас вече съществува традиция: каквото й да се прави, да е в името на Борисов. Данък, чеверме, бонус – както искате го наречете.  
***
В България хлапак на 16 години обърнал микробус. В него имало афганистанци. Десетина от тях загинали, други са ранени. МВР и службите мълчат. Не са получили още указания от „Аллах” каква версия да издекламират пред журналята. Журналята чакат, чакат и поданиците.
Макар всички да знаят, каква ще е „официалната версия”. Както знаят, че рибата отдавна е вмирисана.
***
Главата на вмирисаната българска риба е заета. Празнува триумфа на „бистришките тигри” (котараци) в елитната футболна лига. Да плаче ли човек, да се смее ли?… Треперете европейски грандове, идва Борисовата чета. Вратарите да тренират плонжиране в обратната посока.
***
Смешно ли ви е? Знаете ли какво е смешно? „Усмихвайте се… Утре ще бъде по-зле.“ – съветва всезнайкото Мърфи. Продължавайте да се смеете. Още не е забранено.
***
Към размазания микробус – размазаните трупове вече са изчегъртани от седалките и ламарините – пътувал Младен Маринов. Този дето охранявал ъндърграунд боса Мето Илиенски? Същият, но вече е главен секретар на МВР. А, ясно. Маринов ще разнищва как афганистанците са се оказали на магистралата, откъде са минали, кой ги е посрещнал на границата, как са се прехвърлили през „перфектната ограда”, кои каналджии са ги посрещнали, през кой участък на Гранична полиция са прецапали, дали са терористи или мирни безработни и пр. Дано да е гледал поне „Инспектор Дюдю”.
***
Главата на вмирисаната риба знае, че Маринов, шефът му, о.з.полк. Радев, ДАНС, ГДБОП, разузнаванията – военно и цивилно – и останалите служби, задължени по закон да се борят с тероризма и да защитават националната сигурност, няма да свършат нищо. Не защото не искат, а защото не могат. Главният мотив за функционирането им. Най-главният е преданост: към генералния секретар и бъдещ голмайстор на професионалната лига. Нашият Роналдо. Ееех!… Боби, почвай кючека…  
***
Спешни съботни съвещания ще има и в бъдеще. Защото са пунта мара. След като главата на рибата ни принуждава да си запушваме носа, няма как прокуратурата, МВР, ДАНС и останалите служби да ухаят на Clive Christian… Споменавам независимата прокуратура, защото е зависима от политическата върхушка. Взаимно зависими – ако трябва да сме точни.
***
Когато хлапак на 16 години трафикира мигранти, а службите нямат хал хабер за това, единственото решение е да обявим същите служби за театрални трупи и да минат към Министерство на културата. То, след рапа, ще се заеме и с чалгата!
Ако бяхме друга държава, с други управляващи и други избиратели, вече щяха да се изливат жестоки критики към властта и службите, както се случва в момента във Великобритания, а на мястото на сгафилите да се търсят професионалисти. Но не сме, слава Богу. Що да си разваляме рахатлъка?
***
Писал съм го, но пак има повод: в британската МИ-5, еквивалентна на нашата ДАНС, работят 3500 служители. Населението на Великобритания е 72 млн души. В родната ДАНС работят над 3300 души, а българите сме под 7 млн. Критиките към МИ-5 в момента са съкрушителни.
В ДАНС всичко е спокойно. Пеевски превърна службата в рум сървис – очевидно това се хареса на шефовете й. И се получава следното: народът издържа ДАНС, а ДАНС казва на народа: Да го духаш! Това се казва отговорно отношение.
***
Вместо истински новини, ще гледате тенисист №1 с поредната купа. Ако няма турнир, ще вкарва голове. Или ще позира до магнолии, съчинявайки наум съболезнователни или поздравителни телеграми до световните колеги. В „откраднати мигове” ще рисува по-добре от драскачите на карикатури. Може да изпее и парче на Джони Кеш (любима фамилия…). Ще гледате как строи магистрали, пречиствателни станции, стадиони, зали… И ще си лягате с приспивателно, защото тук Слънцето никога не залязва. НАСА щели да пускат станция до слънцето – невиждан триумф на науката. Нещастници. То не е някъде си на милиони километри. Тук е, в България.  
***
Очаква се критикуващия да посочва алтернативи или някакъв изход. Ако спомена протести, барикади, поумняване, работеща съдебна система, бой с корупцията – ще прозвуча като Мунчо. Затова ще предложа само плах съвет. Понеже вонята на развалена риба става нетърпима, а Clive Christian не ви е по джоба, помолете Го да внесе „Тройной” от Русия.
***
Като споменах „Тройной”… Обичате ли басове? Кажете тогава: „Газпром” или „Виваком” ще е спонсор на „тигрите” от Бистрица? И една банка? Хм, може…
***
Още един бас: Швейцария на Балканите или шибана държава?

Източинк: Борис Петков, FROG NEWS.BG