Adsense-top

“Либерална” джамия, отворена за жени и хомосексуалисти, откриха в Берлин


Мястото за поклонение, което иска да приема мъже и жени, сунити, шиити или алевити, хомосексуалисти или транссексуални, се намира в сграда на протестантската общност.
 Германо-турската адвокатка Сейран Атеш преди откриването на новата джамия в петък в Берлин Снимка: АФП 
Мюсюлмани основаха “либерална” джамия в Берлин, която бе открита в петък, в присъствието на американо-малайзийката Ани Зоневелд, една от малкото жени имами в света и под прожекторите на много германски и чуждестранни медии, както показа в репортаж France Télévisions.
Искаме да изпратим сигнал срещу ислямисткия терор и злоупотребяването с нашата религия, каза една от основателките на това ново мюсюлманско място за поклонение, Сейран Атеш, много известен адвокат и борец за правата на жените в Германия. Тя вече беше критикувана от консерваторите, след като призова исляма към сексуална революция.
Отворена за сунити и шиити
В джамията “Ибн Рушд-Гьоте” мъже и жени се молят заедно и проповядват умерен ислям, изчистен от  табута. Някой вярващи са забулени, други - не. Проповедта е на немски език. Седмината основатели на общността искат да отворят вратите на молитвената зала за сунити, шиити, алевити, на също така за хомосексуалисти и транссексуални. Само никабите и чадорите ще бъдат забранени, уточнява Сейран Атеш, на която в. “Либерасион” посвети портрет.
Всички клонове на исляма са добре дошли в тази прогресивна джамия, която умишлено е кръстена на немския поет Гьоте и на андалуския арабски лекар и философ от ХII в. Ибн Рушд (известен също под името Авероес).   
Знак за неговата откритост, това мюсюлманско място за поклонение, което се нарежда до 80-те джамии в Берлин, се намира на третия етаж на сграда на протестантската общност. Засега тази “джамия” е само стая от 90 кв.м., пристройка към евангелската църква “Йоханискирхе”, както обяснява в сайта си “Дойче Веле”. 
Контекст на напрежение
Пред входа на сградата има видимо полицейско присъствие. Основателите уверяват обаче, че досега не са получавали никакви заплахи. Но те знаят, че тяхната общност няма да направи всички щастливи. Берлинската адвокатка от турски произход Сейран Атеш, на 54 г., живее под полицейска закрила и трябвало да прекрати дейността си, след като защитавала жертви на т.нар. престъпления на “честта”. Това не накърнява нейната решимост, защото тя се готви, според “Либерасион”, да започне да учи ислямска теология и да стане първата жена имам в Германия.
Страната, която наброява повече от 4 млн. мюсюлмани, вече беше мишена на джихадистки атаки, а именно на 19 декември 2016 г., когато атентат с камион отне живота на 12 души на Коледен базар в Берлин. Пристигането на над 1 млн. бежанци, повечето от които мюсюлмани, от 2015 г. насам, също изостри страховете на някои германци, особено когато се оказа, че джихадистите са се възползвали от това огромно мигрантско движение, за да стигнат до Европа. 

Източник: Гласове