2 пъти повече сме дали на ЕС, отколкото сме взели

България е дала 3,5 млрд. в бюджета на ЕС (1 млрд.лв. годишно) за 3 и половина години от новия програмен период 2014-2020 г., а е получила едва 1,57 млрд. лева.
10 дни преди да стигнем до средата на периода това е близо до нищожните 10% усвояване на еврофондовете: 1,57 млрд. от общо 17,7 млрд. лв.
При това най-голям е процентът на една от програмите – най-малката по обем на средствата, която директно преминава през банките, а не през правителството, докато най-изоставащи са най-големите и най-важните програми. Сочат го безпристрастните данни на Европейската комисия.  В тях не се казва какъв е размерът на националното съфинансиране по усвоените фондове – в обичайните случаи той се движи около 20%, значи – около 300 млн.лв.
Добрата новина е, че до средата на периода поне сме договорили около половината пари – 42,04%.
Данните на Европейската Комисия показват още, че кабинетът Борисов 2 е попреувеличил усвояването в миналия програмен период, за което министрите твърдяха, че е 95-99%. Всъщност е 85 на сто, без да е ясно какъв е обемът на националното съфинансиране и на корекциите (неприетите поради нарушения проекти, които остават изцяло за сметка на родния бюджет – идват директно от джоба на българския данъкоплатец поради нарушени правила при обществените поръчки или други пороци), които де факто го свалят до около 60%. Не е тайна, че преди дни ОЛАФ ни постави в челната тройка на държавите от ЕС, където има проблеми с нагласяване на конкурси по фондовете.
Радостната новина е, че за миналия програмен период България не е последна, а е 22-а по процент на усвояване на европейските пари. Държавите, които остават зад нас обаче се радват на значително по-висок икономически ръст, инвестиции и стандарт на живот – например Румъния, където всички те са двойни, така че на тях еврофондовете са им по-малко необходими. 

Източник: 19MIN.BG