Adsense-top

Синдикат в МВР иска по-високи заплати от 1 юли, полицаите излизат на протест пред парламента


В последните седмици ставаме свидетели на активно говорене по темата „сигурност“ през медиите. Изказванията, с които се запознахме не само не съдържаха конкретни цели, които българските политици биха желали да постигнат, но не бяха посочени дори проблемите в сферата на сигурността, чието решаване не търпи отлагане. Това пише в декларация на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС МВР), разпратена до медиите. 
СФСМВР се информира, (отново през медиите, за което им благодарим), че участниците в КСНС са се обединили около необходимостта до края на 2024 г. средствата за отбрана да достигнат до 2% от БВП и въпреки, че са се обединили и около нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МВР, никъде не видяхме опровержение на изказването на един конкретен министър за необходимостта от намаляване на бюджета на МВР с 300 млн. лева. Позицията на СФСМВР е, че бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017 г. Като това са само част от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани, пишат от федерацията. 
На фона на огромното напрежение в МВР, причинено от последната „реформа Бъчварова“ влязла в сила от 1.02.2017 г. и създала огромен дисбаланс в заплащането на различни групи служители – проблем, който все още не е решен, се заявяват намерения за нова поредица от мерки, които могат да бъдат назовани (за пореден път) „реформата Горанов“. Подобни намерения и изказвания могат да „взривят“ системата за сигурност. Те са не само рискови, но и не показват държавническо поведение по отношение на обществения ред и сигурност и доказват, че целта на подобни мерки не е да се гарантира базовата потребност на гражданите и те да бъдат защитени в страна – членка, на която предстои председателство на Съвета на ЕС, а да се закърпят бюджетни дупки, допълват от СФС МВР. 
Необяснима е липсата на реакция на тези изказвания и намерения на финансовия министър от страна на ресорния мистър и народните представители в парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност. Именно те би следвало да са запознати с огромното напрежение в системата за сигурност и да са наясно, че не можеш да говориш за бюджетни съкращения на фона на заявените намерения за увеличаване броя на заетите МВР, предстоящото председателство на Съвета на ЕС и спешната нужда от увеличаване на заплатите на служителите. Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите не само си сами си купуват всички консумативи, но и униформите. 
В тази връзка, СФСМВР настоява за незабавно увеличение на основните възнаграждения с минимум 15%, считано от 1 юли 2017 г. и прекратяване на всички експерименти ( в т.ч. и говорене за подобни) в МВР. 
Ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място. Бяхме принудени да проведем подобна среща през ноември 2015 г. и тя отново беше провокирана от мерките и вижданията за реформа на министър Горанов. 
СФСМВР искрено се надява представителите на управляващата коалиция да покажат националноотговорно поведение и да докажат, че сигурността на гражданите на Република България е реален приоритет, а не популизъм.

Източник: Епицентър.бг