Adsense-top

Димитър Главчев оцеля като шеф на парламента на кантар! 114 - за оставката, 118 - против

Резултат с изображение за Димитър Главчев изображения

Димитър Главчев от ГЕРБ оцеля като шеф на парламента на кантар след две гласувания в пленарната зала.
 Оставката му бе поискана от БСП.
 При първото гласуване искането за оставка подкрепиха 114 народни представители, против бяха 118. Второто гласуване даде абсолютно същия резултат, който бе посрещнат с ръкопляскане от страна на ГЕРБ.
 94 депутати от ГЕРБ и 23 от Обединени патриоти и 1 независим депутат гарантираха оставането на Главчев на поста.
 Партия "Воля" на Веселин Марешки подкрепи остраняването на Димитър Главчев.
Всичките 80 от групата на БСП и 22 от ДПС гласуваха за освобождаването на председателя на парламента.
Така управляващото мнозинство в Народното събрание се потвърди - ГЕРБ и ОП.
Проекторешението за оставката на Главчев бе внесено с 80 подписа от всички народни представители от „БСП за България“ . В мотивите му на решението бе записано, че искането е заради системно неизпълнение на задълженията и превишаване на правата от страна на Главчев.
Според вносителите вместо Димитър Главчев да осигурява равенството на всички народни представители, той е наложил двойни стандарти. В рамките на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че искат оставката на Димитър Главчев защото парламентът не работи пълноценно, за да прикрие липсата на управленска програма. Корнелия Нинова настоя канцлерът на Германия да отговори дали подкрепя правителство, което е върнало на дневен ред нацистките поздрави.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че мотивите за оставката са несъстоятелни и с тях БСП цели да покаже, че има характер. Той поднесе извинения за декларациите на ГЕРБ. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова се обърна към БСП и им каза, че имат кредо да не работят и могат да върнат парите, които са получили за тази седмица, защото не са ги изработи. Дукова призова БСП да бъдат търпеливи и да изчакат да видят какво ще направят с управленска програма и как ще я изпълнят.
Депутатът Искрен Веселиноов от „Обединени патриоти“ заяви, че предложението за оставка на Димитър Главчев е безпомощно и инфантилно усилие на опозицията и затова от групата му няма да го подкрепят. Народният представител Хамид Хамид от ДПС заяви, че групата му ще подкрепи исканата оставка, тъй като Димитър Главчев допуска езика на омразата в българския парламент. По време на дебатите ПГ на „Воля“ напусна залата в знак на протест.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че всички народни представители са се „оляли“ в този дебат. В края на дебата председателят на Народното събрание Димитър Главчев се обърна към БСП и ги попита: „Искате да налагам наказания или да не си превишавам правилата - преценете?“. По думите му всички заедно трябва да работят за председателството на ЕС, тъй като това е рядък шанс. „Смятам, че ако вие имате такова искрено желание би трябвало да подкрепите който и да председател на НС. Театърът и политиката си приличат. Играят се роли, всеки обаче избира дали да играе положителна и отрицателна роля. Важното е човек какъв остава“, заяви Главчев.

Източник: Епицентър.бг