Adsense-top

Гришата си купи не емблема, а 1 година време, с блъфа, че ще плаща 8 милиона...


Гриша Ганчев не е купил емблемата на ЦСКА, а си е купил около 1 година време да протака, стана ясно от коментари на юристи. Това е направено чрез схемата купувачът да се води "кредитор" на фалиралото дружество. По този начин не е длъжен да плаща веднага (в 7 дневен срок), а трябва да изчака разпределението на парите. Та да се види ще му се даде ли нещо на него, и да си го приспадне от плащането. Едва тогава започват да текат 7-те дни.
Схемата очевидно е умишлена. Дружеството "Ред Енимълс" не е изначален кредитор на ЦСКА. Т.е. не е НАП, банка или дори футболен мениджър. Те са придобили дългове на ЦСКА чрез откупуване. Какъв е смисълът на това откупуване, освен ако искат да ползват точката за отлагане? Въпросните пари няма да се върнат, защото 8-те милиона биха отишли само за кредиторите от "първи ред". Това са "Инвестбанк" и НАП, които имат залог в тяхна полза. После идва редът отново на НАП - вече като събирач на данъци и осигуровки. Едва след това са всички останали. Гришата може да вземе пари, само ако е откупил някакъв дълг от тези кредитори от "първи ред". Но няма данни това да е направено. НАП не може да продава своите дългове, а банките са под много строг контрол.
Фактически, Гришата е откупил нещо от някой мениджър или футболист, и съответно е на края на опашката. Т.е. тези пари са жертвани, именно за да не се налага да плаща веднага.
Ако искаше наистина да купува емблемата, трябваше да се яви с чисто дружество (това може дори да е ЦСКА-София), да наддава, след което да плати в 7 дневен срок. Теоретично може да го направи дори сега. Може да плати веднага, и веднага ще вземе марката, а разпределението после ще си върви отделно. Но едва ли ще го направи - целта му не е марката, а да заблуждава съперниците си в другите битки.
Сега процедурата е съвсем друга.
Предстои разпределението. Но след това то трябва да се утвърди от съда. След това пък може да се обжалва, и трябва да се изчака решенито на последната инстанция, която в случая е Апеланивният съд. Всичко това може да отнеме година, дори повече коментира известен юрист.
Едва тогава Гришата ще трябва да обяви, че е блъфирал, и няма да плаща нищо. Очевидната цел е той да изглежда собственик на марката, когато се разиграе търгът за базите. Там е реалната битка с Кирил Домусчиев. С марката Ганчев получава някакво морално предимство.
Освен разградския ага обаче, там са се наточили и други - от типа на Черепа, а се носят слухове, че дори Лупи се готви да участва чрез поредни "щедри китайски инвеститори". Теренът в Борисовата градина е най-ценният имот в България, и концесията не се ограничава само до футболни дейности. Така че - марката е добър блъф, но реалната битка предстои.

ГН