Adsense-top

FT: Меркел само дето не обяви смъртта на Западния съюз


Последиците от първото посещение на Доналд Тръмп в Европа се оказаха взривоопасни. В предизборна реч в Мюнхен, скоро след отлитането за САЩ на американския президент, германският канцлер Ангела Меркел бе близо до това да обяви за смъртта на западния алианс.

Тя отправи предупреждение, че Европейският съюз вече не може да разчита на САЩ и Великобритания, пише Гидиън Рахман във „Файненшъл таймс“ (Financial Times).
Изказването на Меркел много бързо се превърна в сензация в медиите. Ричард Хаас, който е президент на Съвета за международни отношения и доайен на американския външнополитически елит, написа в Туитър: „Меркел казва, че Европа не може да разчита на други и трябва да вземе нещата в свои ръце. Това е преломен момент, който САЩ се стремяха да избягват от времето на Втората световна война“.
Лесно е Тръмп да бъде упрекван за това състояние на нещата. Но Меркел прояви безотговорност, правейки изявление, което може да разшири опасния разрив в атлантическия алианс и да го превърне в пропаст.
Посещението на Тръмп в Европа се оказа истинска катастрофа. В реч пред НАТО той не потвърди верността на САЩ към член 5-ти, гарантиращ колективната отбрана в алианса.
Това не беше случайно изпускане. А ясен сигнал, че верността на Америка към отбраната на Европа повече не трябва да се възприема като нещо, което се разбира от само себе си. Това на свой ред може да окуражи Русия, която при тези условия може да рискува и изпробва колко стабилна е защитата на НАТО.
На срещата на Голямата седморка Тръмп бе единственият лидер, който отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата. Сега медиите постоянно цитират думите му, че Германия е „лоша, много лоша“, защото тя греши много, продавайки твърде много автомобили в САЩ.
Сблъсквайки се с всичко това, а също с излизането на Великобритания от ЕС, Меркел може да си е мислила, че просто констатира очевидното, казвайки, че Германия повече не може да разчита на своите американски и британски съюзници. Въпреки това нейната реч беше груба грешка поне по пет причини.
Първо, не е редно след 4 месеца президентство на Тръмп тя да си позволява съмнения в трансатлантическия алианс, който пази мира в Европа в продължение на 70 години. Тръмп може да е аномалия и скоро да бъде лишен от власт.
Второ, американският президент беше прав, казвайки, че повечето европейски държави не изпълняват своите задължения по военните разходи в рамките на НАТО. Същото казваше и Робърт Гейтс, военният министър в администрацията на Барак Обама.
Трето, Меркел намеква, че Западният съюз се разпада и по този начин задълбочава грешката на Тръмп, когато той не потвърди подкрепата за член 5-ти. Тези две събития са понасърчили руското ръководство, което се надява да разруши Западния съюз. Поради това обаче безопасността на Европа се оказва застрашена.
Четвърто, Меркел се държа неблагоразумно и несправедливо, като постави в една редица Великобритания и Америка на Тръмп. По време на дискусията за климатичните промени Великобритания застана на страната на ЕС, а не на САЩ. Освен това правителството на Тереза Мей с всички сили се старае да подчертае британската преданост към НАТО.
Но ако правителството на Меркел продължи и занапред да преговаря за „Брекзит” в конфронтационен дух, изисквайки от Великобритания огромни авансови плащания, преди самото обсъждане на сделка, то рискува да предизвика продължителен антагонизъм между Лондон и Брюксел. Трудно ще е за Обединеното кралство да гледа на едни и същи държани едновременно и като на врагове в преговорите за „Брекзи” и съюзници в рамките на НАТО.
И последната грешка в подхода на Меркел е, че тя демонстрира учудваща глухота към отгласите от историята. Съвременна Германия впечатлява най-вече с това, че тя повече от всички други държави мисли за уроците на миналото, които е усвоила най-внимателно и със смирение. Затова е озадачаващ фактът, че канцлерът Меркел обяви от бирария в Бавария развода с Великобритания и САЩ, поставяйки тези държави наравно с Русия.
Американският президент неведнъж е демонстрирал своето презрение към западните ценности, като се започне от свободата на медиите и се свърши с подкрепата на демокрацията по света. В резултат се заговори, че днес именно Ангела Меркел е истинският лидер на западния свят. Тази титла обаче изглежда ѝ е присвоена преждевременно.

Източник: Вести.бг