Adsense-top

Каракачанов: Добре е новите бойни машини да се произвеждат у нас


Резултат с изображение за изображение каракачанов
Има недостиг на средства в много сектори в България, но нужните пари за сигурността трябва да се отделят навреме. Добре е България сама да произведе нужните й нови бойни машини за сухопътните войски и флота. 

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на NOVA.   
Руски самолети за Сърбия, Радев говори за въоръжаване
Борисов: Не самолетите са най-важни, а сухопътните войски
"На Консултативния съвет по национална сигурност имаше единомислие, с изключение на г-жа Нинова. Тя заяви, че
БСП е против отделяне на допълнителни средства за въоръжените сили и сектора сигурност",
заяви Каракачанов за вчерашното заседание на КСНС при президента Радев.
Който е в опозиция се интересува как да извлече дивиденти от всяка тема, коментира новият военен министър.
"Действително има недостиг на средства и в други сектори, както за образование и пенсии, но българското общество трябва да прояви разбиране, че парите за сигурност е добре да се отделят навреме", каза още вицепремиерът.
Извън темата за финансовите средства на КСНС е постигнато единомислие по отношение на заплахите пред националната ни сигурност, смята Каракачанов. Това са ситуацията в Близкия изток, затихналата мигрантска вълна, конфликтите в Черноморския регион, а вече и проблемите в Западните Балкани.
След края на съвета президентът Радев заяви, че участвалите политически лидери са се обединили около нуждата от модернизация на армията и попълване на личния състав в сектор сигурност.
Има 5500 свободни щатни позиции в армията и 3000 в полицията,
разкри Каракачанов.
"Трябва да се повишат доходите на хората в сектор сигурност, за да стане професията привлекателна", допълни вицепремиерът, но не пожела да се ангажира кога конкретно ще се вземат решения за увеличаване на заплатите в армията, полицията и службите.  
Един войник в армията започва с 608 лева заплата пплюс 120 лева порцион за храна, даде пример за сегашната ситуация Каракачанов.
Проектите за модернизация на армията трябва да се движат успоредно,
съгласи се Каракачанов с мнението на премиера Борисов.
"Миналата година НС гласува средства за изтребители и патрулни кораби, но за сухопътни войски е нужна нова бойна машина", каза още министърът на отбраната и лидер на ВМРО.
Според Каракачанов, е
най-добре тази бойна машина да се произведе в България, за да останат изхарчените държавни пари в нашата икономика.
До изготвянето на проекта за нея вицепремиера не се ангажира да каже каква ще бъде точната й стойност.
 "По отношение на флота и сухопътни войски е хубаво парите на българския данъкоплатец да бъдат инвестирани в наше производство.Ние няма как да произвеждаме самолети, затова тойни е ще бъдат закупени. Има три предложения – американски F-16, „Юрофайтер” и шведския „Грипер”
Одобрените от парламента инвестиционните проекти са за 2 400 000 лв. "Идеята на премиера в тези пари да влезе и бойната машина, а изплащането на техниката да се направи на вноски", каза още лидерът на ВМРО.
Нямаше разнобой между премиера и президента Радев по време на КСНС, коментира Каракачанов предположенията, че Радев настоява за съсредоточаване върху авиацията.  
Ще има ли задължителна казарма?
Патриотите и конкретно военният министър Каракачанов са привърженици на една друга реформа в армията - връщането на наборната военна служба.
"В програмата за управление е предвидена възможността за военно обучение в училищата и въвеждане на принцип за доброволна служба", заяви Каракачанов.
Той остава привърженик на задължителната казарма, но отчита, че "в обществото има дебат" и на този етап управляващите не могат да я върнат.  

Източник: Nova.bg