Adsense-top

Имаме нужда не само да се подслушваме, имаме нужда да се следим

Резултат с изображение за изображение соломон паси

Срещу тероризма има думи, но не дела. Трябва да има общо разузнаване.
Тази теза застъпи в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси. Той бе гост на предаването в навечерието на срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Друга теза на Паси бе, бе България час по-скоро трябва да стане част от Еврозоната, която той нарече "Политбюро на ЕС".
Срещу тероризма Западът, Русия, Китай и Израел трябва да работят заедно, подчерта Паси. Тероризмът е общият враг на всички нас, каза той.
 „Това е поредната, за съжаления няма да е последната терористична атака. Осъждаме атентата, оцветяваме сградите, променяме профилните си снимки, но това са думи, но нямаме дела. Първото нещо, което трябва да се направи е да имаме обединено разузнаване и контраразузнаване. То сега е толкова разпокъсано, че не е ефективно. Разградените граници също са проблем“, каза Паси в коментар за поредната терористична атака – в Манчестър.
Соломон Паси се обяви за разширяване на специалните мерки с оглед засилване на сигурността.
„Една от най-сковаващите практики в разузнавателните служби е подслушването и шпионажът. Тя сковава всякакво сътрудничество. Личните данни са друг проблем. Как реагира Западът на разкритията на „Уикилийкс“ за подслушването – никак. Великобритания го прие като нещо незначително. Това е Джеймс Бонд, а той е добър. Германия се същиса. Ангела Меркел направо се пищиса от това, че добрият Обама я е подслушвал. Германците живеят с мисълта, че подслушването е приоритет на ЩАЗИ. Времената са такива. Имаме нужда не само да се подслушваме, имаме нужда да се следим, да обменяме данни", смята бившият министър.
Според него „всеки европейски лидер, който не го подслушва американският президент, трябва да има комплекс за малоценност!“
 В рамките на ЕС има база данни от 90 000 пръстови отпечатъка, но тя не може да се разработи, посочи той.
 "Нека всеки народ сам прецени какво иска – повече суверенитет или повече тероризъм. Ние сме изправени пред този избор. Този суверенитет, който са го имали хората в Манчестър за какво им е днес, след като са били взривени?! Не е ли по-добре да отдадеш част от своя суверенитет? Това е в огромната си част едно табу. Откажи се от това табу в името на повече сигурност!", изтъкна Паси.
 Бившият външен министър коментира и обиколката на американския президент Доналд Тръмп в Близки Изток. „По време на обиколката си Тръмп наруши много табута. Той участва в танца със саби - което никой друг не беше правил. Той направи първия в историята на човечеството директен полет между Саудитска Арабия и Израел, освен това отиде на Стената на плача. Той показа, че разбива табутата и друго отношение към Близкия изток“, каза Паси. Запитан дали има връзка между рекордната оръжейна сделка между САЩ и Саудитска Арабия и атентата в Манчестър Паси отвърна, че това е невъзможно.
„Един атентат се подготвя доста време, той има съмишленици, организация", посочи той. И отново подчерта, че мерките за сигурност, които се предприемат са неефективни. "Колкото и да вдигаме нивото на сигурност това не е ефективно. Това е като да плашиш гаргите“, каза той.

Източник: Епицентър.бг