Adsense-top

Държавният глава при папата и в почит на паметниците на светите братя Кирил и Методий и на Иван Вазов в Рим


Държавният глава е начело на българската делегация, която е на традиционно посещение във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Тази сутрин президентът Румен Радев ще разговаря на четири очи с папа Франциск. По-късно ще има и разширена аудиенция за българската делегация.
При светия отец ще влязат президентът, съпругата му – Десислава Генчева, тримата министри – Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов, както и директорът на Националната библиотека – доц. Красимира Александрова, и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.
Президентът носи на папата икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и теологическа книга. Държавният глава ще поднесе венци на паметника на светите братя Кирил и Методий и на паметника на Иван Вазов в Рим, съобщава бТВ.
В програмата по традиция е включено посещение на базиликата Сан Клементе и гроба на Св.Кирил, както и на базиликата Санта Мария Маджоре където през IХ век папа Адриан II благославя българската азбука.
Българската делегация ще посети и храма "Св.Павел ала Регола", предоставен на православната църковна община в Рим. Църквата е с огромно значение , защото е изградена около дома на апостол Павел.
Всяка година по традиция веднага след българската делегация на аудиенция влиза и македонската. Същото се случва и с молебена на гроба на свети Кирил Философ в Рим.

Източник: Гласове