Adsense-top

Руската академия на науките, Църквата им и министърът на културата са отхвърлили македонизма на Путин...


Помислих, че това е фалшива новина!”, това е заявил в интервю за „Блиц“ историкът Божидар Димитров.
„Истината е следната – по времето на Кирил и Методий Македония от 200 години е била част от България. Така че – каква Македония, какви пет лева. Няма такова нещо! Това, което знаем като официална руска позиция – руският патриарх  преди три години заяви, че азбука, писменост и християнство Русия е получила от България.
Руският министър на културата Владимир Мединский заяви също при откриване на изложба на Червения площад, че Русия дължи много на България, включително за писменост и християнство.   Руската академия на науките издаде наскоро „История на славянските литератури”.
Там няма македонски раздел. Путин, естествено, знае какво да говори и какво не, може би става въпрос за преиначаване на думите му. Обадиха ми се възмутени хора, видях се с тях и на паметника на българската писменост в Одрин тази сутрин. Вероятно някой се опитва да направи измислен, международен сканадал с фалшиви новини!” .
Други историци също коментираха, че на практика Путин казва истината, заявявайки, че славянската писменост е дошла от македонските земи. Защото по онова време там са живели българи и те са били част от българската територия: „Азбуката идва точно от македонските земи, център на една част от които по онези години е Солун, а останалите са в българското царство чак до Адриатическо море“.

ГН