Adsense-top

Публикувано във факти.бг: Путин премахна търговски рестрикции срещу Турция

Путин премахна търговски рестрикции срещу Турция

Руският президент подписа указ, с който премахна търговски ограничения с Турция, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.
Премахнати са и рестрикции, свързани с пътуванията. Те бяха наложени след свалянето на руския бомбардировач през ноември 2015 година от турски изтребители.
Подписаният указ от Путин е важен сигнал за подобряването на отношенията между Москва и Анкара, коментират турските медии.

По-рано през този месец Турция и Русия подписаха съвместно споразумение за премахване на търговските ограничения. Руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм си стиснаха ръцете в Истанбул, където се проведе среща на високо ниво на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

С подписания указ Владимир Путин премахна и ограничения за турски компании, които искат да отворят врати в Русия, както и за наемането на турска работна ръка в страната.
Двустранните отношения между Русия и Турция претърпяха крах след свалянето на руския самолет. Заради инцидента Кремъл наложи икономически санкции на турците, а ограниченията се отразиха и на туристическия сектор в южната ни съседка.
След извинението на турския президент Реджеп Ердоган месеци по-късно дипломатическият диалог между двете страни бе възстановен. Забелязва се и засилване на военното и икономическо сътрудничество.

Източник: Факти.бг